Koba Yagi toys: Igračke uz pomoć kojih djeca razmišljaju „izvan kutije“

koba yagi naslovna

Ukoliko ne želite da se vaše dijete igra sa komercijalnim, često nekvalitetnim igračkama koje dolaze iz Kine, Tijana Jovanović Petrović, ima rješenje za vas. Naime, ova inovativna mama iz Beograda idejni je tvorac Koba Yagi uradi sam igračaka koje su namjenjene uzrastu od 3 do 12 godina. Praveći male projekte koje dobijaju u Koba Yagi setovima, djeca ne samo da stiču vještine i znanja iz različitih oblasti umjetnosti, prirodnih i društvenih nauka, već kroz igru uče kako da razmišljaju “izvan kutije”, ponosno kaže Tijana.

Kako ste i kada došli na ideju da pokrenete Koba Yagi brend?

koba yagi igracka 1S rođenjem deteta, promenile su se moje potrebe i način gledanja na svet. Uvidela sam da moji kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni u okviru radnog okruženja u kome sam do tada bila i da bih volela da pokrenem sopstveni posao. Htela sam da to bude nešto što će biti namenjeno deci, da pomogne našoj porodici, ali i da ima uticaj na širu zajednicu. Uvidela sam da je domaće tržište preplavljeno komercijalnim, često nekvalitetnim igračkama koje najčešće dolaze iz Kine i da nedostaje nov način razumevanja potencijala igre i igračke. Takođe, zbog sveukupnog ubrzanja života, mi roditelji najčešće ne stižemo da provodimo kvalitetno vreme s našom decom. Zato nam je ideja bila da u jednoj kutiji bude sve što je potrebno za samostalan rad deteta, ali da to bude predlog kako možete provesti vreme s detetom.

Opišite nam, pobliže, Koba Yagi igračke?

koba yagi igracka 5Naši proizvodi su društveno odgovorni jer u proizvodnji angažujemo osobe koje pripadaju teže zapošljivim grupama. Važna nam je briga o prirodnoj sredini i zato deo naših proizvoda izrađujemo reciklažom tekstila koji čini šest odsto otpada u Srbiji i koji se ne reciklira na adekvatan način. Igračke kreiraju stručnjaci različitih profila prema potrebama i interesovanjima dece različitih uzrasta. Predložene aktivnosti i projekti su jednako inspirativni devojčicama i dečacima jer podstiču razvoj kreativnog mišljenja. Materijale smo pažljivo birali i trudili se da budu zanimljivi, raznovrsni, bezbedni i kada god je to moguće prirodni.

Vaše igračke podstiču kreativnost. Koliko je to, po vama,  bitno tokom intezivnog razvoja mališana?

Mi volimo da kažemo da pravimo igračke za decu koja menjaju svet. I to zaista i mislimo jer decu vidimo kao buduće pokretače promena i smatramo da je važno da već na samom početku deca kroz igru razvijaju interesovanja za umetnost, nauku, ekologiju i mnoge druge teme. A u korenu razvoja deteta jeste kreativnost. Kroz kreativan proces dete upoznaje sebe, uči da se kreativno izražava, upoznaje svoje emocije, razvija radoznalost, finu motoriku, estetiku, fokusiranost i pažnju. A sve to ima višestruke blagodeti za budući razvoj deteta i ostvarivanje njegovih punih kapaciteta.

Po čemu se vaše igračke razlikuju u moru drugih koje su preplavile naše tržište?

koba yagi igracka 4Naše igračke fokus stavljaju na razvoj „mekih veština“ – kreativnosti, komunikacije, emocionalne inteligencije, inicijative, fleksibilnosti, rešavanja izazova. Ranije je manje bio fokus na „mekim veštinama“ jer su se možda podrazumevale, danas znamo da će upravo one određivati stepen uspeha naše dece u nekim novim okruženjima. Budući da nam je fokus na uzrastu od 4 do 7 godina, napravili smo na primer EnimalZ lutke za pričanje priča sa karticama koje su namenjene edukatorima i roditeljima tako da kroz različite vežbe i igre deca uz njih mogu da razvijaju različite aspekte „mekih veština“. Tu su i MonsterZ lutke koje se bave na primer strahovima dece i šta s njima. Kod uradi sam setova, trudili smo se da se u kutiji pored materijala za rad nađe i Koba Yagi dnevnik koji sadrži raznovrsne zadatke, eksperimente, igre, kvizove, tako da na primer može da se koristi i kod kuće, ali i u vrtiću na primer kroz dalju nadgradnju sadržaja seta.

Na šta bi, po Vašem mišljenju, roditelji trebali najviše pažnje obratiti kada kupuju igračke?

Mislim da bi za početak roditelji, bake, deke, tetke…svi oni koji kupuju igračke trebalo da obrate pažnju na same igračke i njihovu namenu. Da budu edukativne, da uključuju aktivnost deteta, da budu od prirodnih materijala. Mislim da je važno i da se podrži domaća proizvodnja i domaći dizajneri.

Da li ste imali bilo kakvu finansijsku podršku tokom realizovanja projekta ili ste sve sami finansirali, iz svojih sredstava?

koba yagi igracka 2Dugo vremena sam radila sama i to mi je pored ogromne odgovornosti donelo i niz frustracija jer prosto ne možete da postignete sve što je potrebno. Početna ulaganja su bila mala i iz ličnih sredstava. U Beogradu smo dobili prvu podršku od Udruženja poslovnih žena Srbije. Naše preduzeće je deo SENS mreže socijalnih preduzeća koju administrira Smart Kolektiv koji nam je zaista puno pomogao i pomaže u razvoju. Prethodne godine smo napravili saradnju sa Impact Hub Beograd – poslovnom mrežom sa sjajnim mentorima, prijateljima i coworking prostorom.

Gdje se vaše igračke mogu kupiti te da li se mogu naručiti preko interneta?

Naše igračke se mogu kupiti preko naše Koba Yagi onlajn radnje, u nekoliko maloprodaja u Beogradu, a od proleća ćemo se naći i u nekoliko većih gift i knjižarskih lanaca. Sve novosti objavljujemo na šem sajtu. Naša knjižica koju smo radili u partnerstvu s Enco bookom može se naći u većim knjižarskim lancima u Beogradu. Tražimo partnere u plasiranju naših proizvoda i van Srbije i raspoloženi smo za saradnju s mladim kreativcima svih vrsta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime