Koksaki virus: bolest prljavih ruku koja najčešće napada djecu do pet godina starosti

koksaki virus

Dijete je nervozno, ima povišenu temperaturu i čudan osip po dlanovima i tabanima. Pedijatri navode da bi sve to moglo da upućuje na koksaki virus koji najčešće napada djecu do pete godine starosti. Prenosi se fekalno – oralnim putem. Preko kapljica koje izlaze iz usta i kontaktom sa zaraženom osobom, kaže dr Dragica Dobrijević, specijalista pedijatrije.

– Obično se roditelji pedijatru obrate kada dijete prestane jesti ili ima povišenu temperaturu. Može imati izražen opšti infektivni sindrom dok ne dođe do pojave tzv. ospe koja najčešće roditelje dovede kod pedijatra. Ospe se mogu pojaviti u usnoj šupljini kao plikovi, oko usta ili se pojavi na rukicama, zahvata stopala i naravno zahvata i ostali dio kože. U principu ne svrbi. Mališani to mogu da diraju i iniciraju te promjene tako da dobijemo još teži oblik – dodaje dr Dobrijević.

Koksaki virus može da izazove respiratorne infekcije, kožne promjene u vidu osipa, ali i teže komplikacije poput upale srčanog mišića i maramice kao i meningitis, ističe dr Dobrijević.

– Sada smo zadnjih godinu i po do dvije imali epidemiju toga. Imali smo atipične slučajeve gdje nema standardnih promjena. Imali smo različite uzraste: od beba pa do djece od godinu do tri godine zato što rukicama sve diraju.

Za suzbijanje ovog virusa ne postoji određena terapija. Naša sagovornica navodi da se djeca liječe u zavisnosti od kliničke slike koja je izražena.

– Ako je zahvaćena upala sluznice, onda se ispira i dezinfikuje ta sluznica. Daju se analgetici. Ako koža svrbi može se dati floridan, ako imamo i proliv onda se on siptomatski  leči. Te kožne manifestacije u jednom momentu budu jako izražene. Već peti dan one se sasušuju.

Širenje koksaki virusa može se smanjiti temeljnim pranjem ruku. Pedijatri preporučuju izolaciju tokom bolesti, te da roditelji sve igračke sa kojima su djeca bili u kontaktu detaljno operu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime