Lijepe vijesti iz porodilišta UKC RS: aparat za testiranje sluha kod novorođenčadi uskoro ponovo u funkciji

porodiliste

Već godinu dana u porodilištu UKC RS ne radi aparat za testiranje sluha kod novorođenčadi. Roditelji su zato obavezni da bebu na pregled dovedu u Kliniku za bolesti uha, grla i nosa najkasnije dva mjeseca od rođenja. U ovoj ustanovi kažu da su prije nešto više od 10 dana potpisali ugovor sa dobavljačem te da se isporuka potrebnog aparata očekuje za mjesec dana.

– Slali smo aparat kod ovlaštenog predstavnika firme u Zagreb i oni nisu uspjeli da otklone kvar. Tako da se krenulo u proceduru nabavke novog aparata. Sva djeca su otpuštena sa preporukom da se jave na skrining sluha na našu Kliniku i sva djeca su u prva dva mjeseca pregledana i prešla skrining sluha. U porodilištu je najjednostavnije zato što su tu sva djeca da se neko od njih ne bi izgubilo u proceduri – kaže doc. dr Dmitar Travar, načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC RS.

U čekaonici vrijeme zajedno provode i stariji i mlađi pacijenti. Što se mora nije teško, poručuje Fatima Mušić, majka iz Teslića koja je sa sedmomjesečnom bebom već nekoliko puta dolazila na ovu Kliniku.

– Radimo redovno sve kontrole, sve što treba pošto je prijevremeno rođena. Sve je u redu. Ne čekamo dugo u čekaonici – ističe Fatima Mušić.

U RS godišnje se 10 beba rodi sa različitim stepenom oštećenjem sluha. Od velike važnosti je pravovremena reakcija odnosno rano dijagnostifikovanje problema, poručuje dr Travar.

– Od toga je petoro do šestoro djece sa teškim oštećenjem kojima je neophodna ugradnja Kohlearnog implanta, a druga djeca dobijaju slušne aparate. Vrlo je važno da se na vrijeme krene sa habilitacijom, odnosno sa propisivanjem aparata ili određenih pomagala da bi se razvio slušni put u centralnom nervnom sistemu te da bi djeca mogla da čuju i razviju govor. Ako se ne krene na vrijeme onda je usporen razvoj govora i psihički razvoj djeteta. Djeca sa Kohlearnom imlantacijom imaju usporen razvoj govora do polaska u školu, a nakon toga mogu da pohađaju školu sa ostalom djecom dok djeca sa slušnim aparatima uglavnom pohađaju školu sa djecom sa oštećenim sluhom – dodaje dr Travar.

Testiranje sluha kod novorođenčadi je vrlo jednostavno. Sprovodi se dok beba spava i traje nekoliko minuta. Bebe koje ne prođu test, nakon određenog vremenskog perioda ponovo ga ponavljaju, poručuju u Klinici za bolesti uha, grla i nosa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime