Ljuljaške i tobogani umjesto televizora i tableta

dijete i tehnologija

Bilo da je hladno ili vruće, po kiši, snijegu ili lijepom vremenu, vaši mališani treba da uživaju u svim blagodetima koje boravak na otvorenom donosi. Stan ili kuća ne nude toliko zanimljivih igračaka i poligona za igranj.

Međutim, kreativnim klincima i klincezama dovoljni su pjesak, kantice, štap, tobogan, dobro duštvo i tada igra može da počne.

Da sve to ne vodi samo ka zabavi, svjesni su i psiholozi, koji ističu da je igra veoma ozbiljna stvar tokom razvoja mališana.

– Kada djeca provode vrijeme napolju i igraju se sa drugom djecom razvijaju sva svoja čula. Na taj način se razvijaju unutrašnje psihičke strukture. Razvija se i mišljenje i govor, a poslije svega toga i inteligencija. Razvija se kreativnost, timski rad i kasnije kada dijete odraste biće u mogućnosti da sarađuje sa ostalim ljudima – kaže psiholog Jelena Marjanović.

Mališani bi trebalo da provode vrijeme na otvorenom barem tri sata dnevno, čak i onda kada vremenski uslovi nisu idealni.

dijete i tehnologijaMeđutim, trka od posla, do kuće i brojni kućanski poslovi roditeljima često ne dozvoljavaju da se u potpunosti predaju svojim mališanima. Djeca su tako prinuđena da vrijeme provode u tišini, pored televizora ili igrajući igrice. Stručnjaci napominju da se na taj način djeca polako otuđuju od roditelja i okoline.

– Kada dijete gnječi pjesak u parku, ono razvija finu motoriku, koja je kasnije neophodna za grafomotoričke sposobnosti kao što su pisanje crtanje i tako dalje. Kad dijete skače na trambolini ili kad se klacka na klackalici, u mogućnosti je da osjeti sebe, svoje tijelo, te da zna šta je iznad, ispod, lijevo ili desno – naglašava Marjanović.

Uz pomoć moderne tehnologije, djeci je danas omogućena zabava bez izlaska iz kuće. Sve to vodi ka prekomjernoj tjelesnoj težini i slabije razvijenijim društvenim vještinama što, svakako, ne želimo za svoje dijete, napominje Jelena.

Djeca previše vremena provode pred kompjuterom, uz tablet i telefon. Često smo u prilici da nam progovore djeca engleski prije nego srpski. Nerazvijen govor sa sobom povlači i nerazvijeno mišljenje, što dalje povlači probleme u inteligenciji – napominje Marjanović.

Ne treba zaboraviti i da bebe vole boravak napolju, ali ne pored prometnih ulica. Priroda i planinski zrak utiču na njihovo bolje raspoloženje, dobar san i apetit.

Dakle, ukoliko želite srećno i veselo dijete koje će uživati u svakom momentu odrastanja, nemojte dopustiti da ga zarobe čari modernih tehnologija. Djetinjstvo treba da bude razigrano, veselo i obojeno različitim bojama, mirisima i životnim situacijama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime