Majka četvoro mališana: Mi smo kao pozorište u kući

život sa četvoro djece majka

Velika porodica – velika avantura, ovako svoju priču započinje Jelena Trninić Milićević majka četvoro djece. Oduvijek je, kako kaže, sa divljenjem posmatrala višečlane porodice, a rođenje četvrtog djeteta, ističe, upotpunilo je njihovu porodičnu oazu.

Mi smo kao pozorište u kući. Svako zna svoja prava.  Dvojica dječaka imaju 13 i 11 godina. Oni imaju školske obaveze i već sedam godina se bave plivanjem. Milica ide u vrtić. Milorad ostaje sa mnom kući. Ja sam mama koja ima dva – tri posla. Kad dođemo sa posla, potrudimo se da provedemo par sati kvalitetno – ističe Jelena.

Ponekad je, priznaje Jelena, teško balansirati između posla i porodičnih obaveza. Ali, u prenatrpanom rasporedu ipak, ističe, uspjeva da ukrade trenutke samo za sebe.

– Ja sam mama koja misli na sebe. Imam divnog supruga koji ima razumjevanja. Trudimo se da svako ima svoje vrijeme. Ali, definitivno, ja uživam u minutama samo za sebe. Oni imaju svu moju pažnju, ali svako pronađe segment u kojem uživa. Ja uvijek govorim da moja starija djeca imaju svoj život. Susrećem majke koje žive život svoje djece. Mislim da to nije dobro. Treba decu pustiti da budu deca. Mi odrasli da ih pratimo, onoliko koliko treba.

Jelena otkriva da su roditelji koji imaju više djece daleko opušteniji u odgajanju. Međutim, ponekad, dodaje, trpe osudu okoline zbog toga što žele veliku porodicu.

– Imate situaciju kada dignete stambeni kredit i zaduženi ste 20 godina svi vam čestitaju. A kad sam rekla da sam četvrti put trudna, pitali su me da li sam normalna. Različito okolina reaguje. Lijepo je kad ih sve vide. Meni moja okolina pomaže. Vrlo često kažem da imam tim ljudi koji radi za mene. RS pomaže višečlane porodice. Ja ne plaćam vrtić. To je kao jedna rata kredita. Imaju besplatne knjige u školi. Porodiljsko bolovanje traje godinu u po dana. To bi trebala biti određena motivacija. Primjećujem da je trend trećeg djeteta zastupljen. Nadam se da će majke slijediti moj trend – sa smješkom kaže Jelena.

Kada imate snove i jaku želju ih ostvarite, na tom putu vas ništa ne može zaustaviti. Ni neprospavane noći, ni krakotrajne bure. Jer ljubav budi, tjera na smijeh i pozitivnu energiju. Jelenina životna priča nam i to dokazuje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime