Masažom protiv vršnjačkog nasilja

radosnica masaza za djecu banjaluka

Djeca rastu od ljubavi. A ljubav ćemo im najprije pokazati nježnim dodirima i poljupcima. To vrlo dobro znaju i u Školi za trudnice Radosnica koji su odlučili da u Banjaluci pokrenu svijetski priznat program masaže za djecu uzrasta od dvije do 12 godina. Obuka je, ističu, veoma važna jer njeguje pozitivan dodir, a djeca zbog toga ostvaruju bolju međusobnu komunikaciju.

– To je program koji je započet 2000. godine u Engleskoj i 2004. godine je uobličen kao nacionalna strategija u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Nama se svidjela ta ideja. Obuka je podjeljena na grupu od dvije do četiri godine i stariju grupu od pet do 12 godina. Pokreti se uvijek izvode na leđima, glavi i rukama preko odjeće u interakciji dijete – dijete ili kod vrtićke grupe gdje majka ili otac masiraju dijete ili obrnuto – kaže Vlatka Bojanić iz Škole za trudnice “Radosnica”.

Mališani do četiri godine starosti u masaži uživaju putem kreativne igre. Roditelji ih obavezno pitaju da li ih mogu masirati, a ukoliko im se određeni pokreti ne sviđaju, masaža se prekida. Na taj način dijete se uči da poštuje potrebe drugih ljudi, kažu u Radosnici.

– Kroz ovaj program mi edukujemo djecu da je svako dijete jednako i da ima pravo na taj pozitivan dodir. To je bitno zbog tog kako bi smanjili vršnjačko nasilje i nasilje u porodicama. Djeca koja su izložena nasilju u porodici znaju za taj samo grubi dodir, a mi smo ti koji trebamo da im pokažemo taj pozitivn dodir – dodaje Tanja Stojnić, instruktor masaže za djecu.

A u svim blagodetima masaže, dvogodišnja Iva uživa još od rođenja. Njena mama nam je otkrila kako Iva obožava lagane pokrete i dodire, naročito pred spavanje.

– Sjajna mi je ta promocija maženja i paženja. Mališani su nam takvi kakvi jesu, neka se smanji ta agresija među njima. Kažu samo će ljubav spasiti svijet, a masaža je definitivno dio toga – kaže Verica Kalaba.

Masaža za djecu obuhvata 15 pokreta koji imaju simpatične nazive poput leptir na leđima i zekini skokovi. Jedan čan traje 30 minuta, a obuka će se, ističu u Radosnici, sprovoditi dva puta mjesečno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime