Mirela Roguljić Kovačević: Aromaterapiju možete koristiti već u porodilištu

Mala radionica aromaterapije za početnike

Uz pomoć eteričnih ulja i aromaterapije, vrlo lako možete pobjediti grčeve kod novorođenčadi, olakšati im nicanje zubića, ali ih opuštajućom i mirisnom masažom pripremiti za spavanje. Sve ovo i još malo više imaćete priliku da saznate ukoliko petog decembra u Domu omladine u Banjaluci sa početkom u 17:30 h budete dio “Male radionice aromaterapije za početnike”.

Voditelj radionice je diplomirani i sertifikovani aromaterapeut Mirela Roguljić Kovačević,  majka tri mališana na kojima je, kako kaže, već odavno isprobala sve čari aromaterapije i recepture.

Mirela nam je otkrila šta roditelje očekuje tokom radionice u Banjaluci, te kako aromaterapija pomaže u prevazilaženju bolnih stanja kod beba.

Roditelji će na radionici imati priliku saznati više o dobrobitima aromaterapije za sebe i svoje mališane. Pripremate li za njih još neka iznenađenja?

Trajanje radionice je dva sata i bilo bi sjajno da učesnici sa sobom ponesu radoznalost, olovku, malu bilježnicu i spreme se za mirisnu, veselu i uzbudljivu edukativnu radionicu uz prigodne poklone. Kao diplomirani i sertifikovani aromaterapeut, ja ću biti voditelj radionice, a svoja ulja predstaviće i gost iz Beograda Bane Radosavljević koji se bavi proizvodnjom visoko kvalitetnih ulja “Natura Oleum – essential oils” koji će svim učesnicima pokloniti po 2 ml ulja. Kotizacija je 30KM, a više detalja mogu saznati OVDJE

Šta je, u stvari, aromaterapija?

Aromaterapija je komplementarna grana medicine, dio fitoterapije, koja kontrolisano koristi etericna ulja za očuvanje zdravlja tijela, uma i duha. Ima holistički pristup. Bavi se čovjekom u cjelini. Koristi se u raznim terapijama koja su neinvazivna i nenasilna za organizam, te u masažama, kupkama, inhalacijama, kompresama. Uz podršku sertifikovanog aromaterapeuta, eterična ulja se mogu koristiti oralno, vaginalno i rektalno. Prednosti eteričnih ulja na zdravlje čovjeka su višestruke, jer samo jedno eterično ulje ima dejstvo na niz tegoba.

eterična ulja aromaterapija bebeNa koji način aromaterapija pomaže prilikom nekih bolnih stanja kod beba?

Kad su bebe u pitanju, aromaterapija je blaga i veoma ugodna, mirisna. Za bebe se koriste jako male koncentracije i veoma se vodi računa koja su to etericna ulja koja bebe mogu koristiti. Kada je u pitanju rast zuba, bebe su jako razdražljive, nervozne i veoma osjetljive. Roditelji su jako tužni kad su im djeca nevesela pa ovom mješavinom možete olakšati nicanje zuba: u jednu supenu kašiku baznog ulja badema dodajte 1 kap njemačke kamilice. Dobijenom mješavinom, nekoliko puta dnevno,  namažite obraze bebi i predio čeljusti. Eterično ulje mandarine je dječije ulje u aromaterapiji pa ga slobodno možete stavljati u aromalampu, kao i ulje lavande.

Od kada roditelji ovu metodu mogu koristiti kod svojih mališana?

Kako je aromaterapija blaga, slobodno se može koristiti već u porodilištu. Znamo da u nekim bolnicama higijena i nije baš u uslovima kako bismo mi voljeli, a kako bi zaštitili vašu bebu, ali i ublažili taj stres razdvajanja od majke, uzmite ulje lavande i revensare, jer su antibakterijska i antivirusna, ujedno uspostavljaju psihofizičku ravnotežu, što je mami i te kako neophodno.

Otkrijte nam, barem još jedan, praktičan primjer aromaterapije kod mališana?

Već kad ste izašli iz bolnice kući dolaze oni neugodni grčevi koji traju i do tri mjeseca. Tad su jako neophodne i ljekovite masaže bebinog stomaka kao i cijelog tijela. Bebe jako vole da se masiraju. One tako ugodnije rastu, uspostavljaju bliskost sa porodicom i lakše utonu u san. Za grčeve možete napraviti mješavinu od 100 ml bademovog ulja i 5 kapi mandarine, 5 kapi kamilice u lavandinu. Izmućkajte i uživajte u blagodetima masaže. Poslije bi bilo ugodnije još trbuh zagrijati nekom toplom pamučnom tkaninom ili tatinim velikim dlanom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime