Mobilni aparatići za zube besplatni do 15. godine

beba pere zube

Nepravilnosti u vilici i krivi zubi sve češće se javljaju u dječijoj dobi. Genetika, ali i industrijski prerađena hrana, nepravilno žvakanje te navika sisanja palca samo su neki od faktora koji utiču na razvoj ortodonskih nepravilnosti, ističe Marina Bektašević, specijalista ortopedije vilica u Domu zdravlja Banjaluka.

– Imamo nepravilnosti samih zuba u njihovom položaju, veličini i obliku, kao i nepravilnosti odnosa gornjeg i donjeg zubnog niza. Nama se roditelji najčešće javljaju u periodu smjene mliječne i stalne denticije. Mada, akcenat stavljamo i na raniji uzrast. Preporuka roditeljima je i da kada je sva denticija mliječna, mi možemo da im damo savjete i da pružimo adekvatnu terapiju. Cilj je što ranija terapija, preventivna.

zubiTerapija obuhvata dobar savjet ortodonta kako bi se što brže eliminisale loše navike koje se često javljaju kod mališana. Takođe, preporuka može da bude i nošenje ortodonskog aparata. Uspjeh je zagarantovan ukoliko se mali pacijenti redovno pridržavaju upustva za nošenje i održavanje aparata, nastavlja priču naša sagovornica.

– Mobilni ortodonski aparati se preporučuju za mliječni uzrast, a imaju dobar efekat i u stalnoj denticiji. Fiksni aparat se preporučuje za mješovitu denticiju, mada se kod nas zbog velikog finansijskog efekta, obično, postavljaju fiksni aparati u stalnoj denticiji. Većinom to djeca prihvate. Pored zakazanih kontrola, uvijek mogu da nas posjete, tako da nam je saradnja sa djecom i roditeljima vrlo dobra.

Službu za stomatološku zdravstvenu zaštitu u okviru Doma zdravlja svakodnevno posjećuju djeca iz cijele banjalučke regije. Sa ponosom ističu da je njihova labaratorija jedina u BiH koja je prošla sertifikaciju po najnovijim ISO standardima.

– Mi radimo preventivnu stomatologiju, vježbe špatulom, što može biti i rana dob od pet godina. Roditelji budu oduševljeni našim rezultatima. Svi mobilni ortodonski aparati u Domu zdravlja Banjaluka su besplatni do 15. godine. Nakon 15. godine pacijenti plaćaju 50 odsto od cijene aparata. Fiksne ortodonske aparate ne finansira Fond i to se ne može u našoj ustanovi postaviti – kaže Marina Bektašević, specijalista ortopedije vilica.

Stomatologe ne bi trebalo posjećivati samo onda kada zaboli zub. Iako je strah od zubara karakterističan za gotovo svakog mališana, stručnjaci poručuju da su redovni pregledi neophodni i bezbolni te da predstavljaju najbolji put ka očuvanju lijepih i njegovanih zubića.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime