Moje iskustvo: Kako se Baby Friendly program primjenjuje na UKC RS

Baby Friendly program UKC RS

Prije četiri godine, kada sam rodila svoju prvu kćerku Unu, imala sam niz pritužbi na tzv. Baby Friendly program na UKC RS u Banjaluci. Iako on, između ostalog, podrazumjeva da pokušate da uspostavite dojenje unutar sat vremena nakon poroda, da su vam babice uvijek pri ruci te da bebe neprestalno budu uz mame i hrane se isključivo majčinim mlijekom, bez dohrane (naravno, ukoliko porodilje imaju mlijeka i žele da doje), sve je bilo daleko od tih famoznih UNICEF-ovih 10 koraka za uspješno dojenje.

Bebe su donosili i odnosili, a više su bile pod lampama i u društvu babica i doktora, nego u naručju majki. Više – manje curicu su mi donosili situ, ali sam uprkos početnim problemima u porodilištu, istrajala osam mjeseci u dojenju. Što se mene tiče, super.

Međutim, dolaskom nove načelnice na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, prof. dr Vesne Ećim Zlojutro sve se lagano mijenja i to na bolje: kako za trudnice, tako i za porodilje i njihove bebe. Dr Ećim Zlojutro je dokaz da uz malo volje, dobrih ideja i nekoliko ključnih promjena, porodilište zaista može bolje funkcionisati na dobrobit majki i njihovih bebi.

A kako danas izgleda Baby Friendly na Kliničkom centru?

U samoj porođajnoj sali dočekaće vas plakati sa slikom majke koja doji bebu. Prvi utisak: odličan.

Idemo dalje.

Na moje veliko iznenađenje, bebu su mi odmah nakon poroda stavili na grudi da osjetimo kontakt kože na kožu. A dok sam čekala izlaz iz rađaone, beba je skoro cijelo vrijeme bila uz mene, a ljubazne babice su mi pomogle da pokušam da dojim bebu i pokazale mi pravilan hvat. To se sve događalo negdje unutar sat vremena nakon poroda.

Kada su me smjestili u sobu na Odjelu babinjara, prvo sam primjetila da su na zidovima, osim uputstva kako bi se porodilja trebala ponašati dok je smještena u ovoj ustanovi, postavljene i informacije o 10 koraka za uspješno dojenje koje se primjenjuju u porodilištu.

Bebu su mi u sobi doveli nakon dva do tri sata i od tada mogu praktično reći da je 24 h bila sa mnom. Koliko to god lijepo zvuči, toliko zna biti i jako naporno. Pogotovo jer je bilo situacija gdje su bebe plakale po cijelu noć. Babice su većinom bile tu da priskoče u pomoć.

Oko 19:00 h u sobu je ušla nasmijana sestra koja je reka da je zadužena za mame i da joj se obratim ukoliko bude kakvih problema. Nakon nje, došle su i dvije babice koje su mi pokazale kako da pravilno bebu smjestim da dojku. U svakoj sobi su se zadržale po nekoliko minuta, kako bi se upoznale sa situacijom na Odjelu. Pošto ih samo dvije radi u smjeni imale su i druge obaveze oko beba.

One nemaju puno vremena, ali će vam rado priskočiti u pomoć. Vaše je samo da ih dobro slušate, brzo učite, budete uporne i što manje plačete. Ono što me je posebno iznenadilo jeste što u porodilištu rade divne mlade babice koje vam nikako neće dati da odustanete od dojenja, osim ako vi u svojoj glavi niste zacrtali da vam je dosta.

Međutim, teorija je jedno a praksa drugo. Kada krene brdo problema oko dojenja, najviše ćete se same boriti da ih prevaziđete.

Tri dana sam provela u bolnici, a babice su dva puta naveče došle u sobu, pokazale mi kako da pravilno radim toaletu pupka i presvučem bebu. Idealno za žene koje su se prvi put ostvarile u ulozi majke.

A šta je sa dohranom?

Ako pitate babice, one će vam reći da bebe uopšte ne dohranjuju. Međutim, moguće je da će se desiti da beba ima žuticu te da mora pod „lampu“. To znači da maksimalno četiri sata neće biti pored vas te da će je nahraniti adaptiranim mlijekom, jer beba će biti gladna.

U nekim idealnim situacijama, majka bi se za to vrijeme mogla izdajati tako da beba putem flašice dobije njeno mlijeko, ali to vuče niz drugih promjena.

Ukoliko se kao i ja susretnete sa hiperprodukcijom mlijeka, niz vodu ćete sigurno baciti dosta kolostruma koji je, kako lijekari kažu, prva i najzdravija vakcina za bebe.

Možda će zato nekada, u približno idealnim uslovima, majke imati mogućnost da dobiju sterilisane izdajalice te da svoje mlijeko nakon toga pohrane u frižider.

Inače, UKC RS je od 2017. godine u procesu akreditacije za Baby Friendly program, a cilj je da u skorije vrijeme usvoje i sprovedu svih deset koraka za uspješno dojenje koje ova inicijativa podrazumjeva.

Ipak, nadam se i da će slijedeći korak biti osnivanje Banke humanog mlijeka u Banjaluci, po uzoru na Institut za neonatologiju u Beogradu. Tada bi mame imale priliku da doniraju svoje mlijeko, a brojne bebice mogućnost za najzdraviji način ishrane.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime