Možemo li vaspitati djecu bez nagrade i kazne?

vaspitanje

Roditelji su postali „loše sluge” a djeca „loši gospodari”. Polako se gubi autoritet roditelja što nam govori da današnji, plišani model vaspitanja ne daje željene rezultate, poručuje Milica Novković, autor “Porodičnog bukvara”. Ova knjiga današnjim porodicama nudi potpuno nov način odgajanja djece: vaspitanje bez kazne i bez nagrade koje, kako ističe autor, vodi do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi.

– Kada je trebalo da se razvije potrošačko društvo, onda je podmetnut model: ako budeš dobar, dobićeš telefon i dječija svijest je vrlo brzo to prihvatila, ali i roditeljska. Mi mislimo da je to ljubav, ali u stvari nije. To je mito, korupcija, problem koji imamo širom nerazvijenog i razvijenog svijeta.

Koncept vaspitanja bez nagrade i kazne nastao je u Srbiji 1932. godine, zahvaljujući pedagogu Petru Saviću. Kao profesor književosti, ovaj stav je Milica Novković primjenjivala dugih 25 godina, a onda je, kako kaže, shvatila da se principi stvaralačkog vaspitanja mogu primjeniti i na porodicu.

– Otvorila sam vrtić 1994. godine i tada sam vidjela da je to plišano vaspitanje ušlo u svaku poru porodice i društva. Meni na terapije dolaze ljudi koji imaju potpuno zdravo dijete od četiri godine ali ne govori. Ne govori zato što nema govora sa djecom u realnom svijetu. U te prve tri godine dajte da djetetu puno pričamo, da mu čitamo slikovnice, i tek da poslije treće godine odaberete kvalitetan sadržaj na televiziji. Vi pripremate dijete za dobrog đaka – ističe Milica.

Danas, obično, potkupljujemo djecu kako bi ispunila svoje obaveze. Zato se dešava da mališani zaštićeni od rada i reda postaju lijeni, nevaspitani i emocionalno nestabilni, ističe naša sagovornica.

– Djeca su ojačala, postali su zbog potkupljivanja pohlepni. Svako dijete koje je pohlepno ima interesnu radost,  nema prirodnu radost. Sad se vi pitate kako to dete može da bude agresivno prema mami, tati, vaspitačicu neće da slušaju. Djeca slušaju na televiziji izaćiće zakon gdje ću ja moći da tužim mamu, vasitačicu da je uradila ovo ili ono i zakonodavac će biti jako strog.

Kako ne bi upali u zamke plišanih metoda vaspitanja, Milica Novković ističe da bi roditelji potpuno trebali zaboraviti na blagu prindu, pozitivno uslovljavanje, preveliku zaštićenost, usmenu kritiku i poistovjećivanje sa loošim primjerima iz medija.

– Uveli ste u prodavnicu dijete, a ono vrišti. Hajde sada da ispišemo šta sve nije dobro, da stavimo na papir, okačimo na frižider i sada svaku grešku ispravljamo po sedam dana. Tu se dogodi čudo. Nisam protiv televizora i interneta, ali sam protiv loših sadržaja i preranog stavljanja djeteta pred ekran. Po mojoj teoriji dijete do treće godine nema šta da radi pred ekranom. Ne može dijete od sedam godina da ponese telefon sa sobom u sobu. Manjoj djeci se trebaju pregledati igračke: na jednu stranu staviti igračke koje su predstavnici negativnih junaka, a na drugu stranu treba staviti sve druge igračke.

Milica je širom regiona održala brojna besplatna predavanja i seminare za roditelje, nastavnike i učenike. Početkom oktobra najavljuje svoj dolazak u Prijedor i Banjaluku gdje će svim zainteresovanima predstaviti “Porodični bukvar” knjigu za sve generacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime