Najčešće nutritivne alergije kod bebe

nutritivne alergije kod bebe

Alergije na hranu se posljednjih godina sve češće javljaju kod djece, a stručnjaci kažu da se danas lakše otkrivaju zahvaljujući boljoj dijagnostici. Najčešći nutritivni alergeni u dojenačkom dobu su proteini kravljeg mlijeka, jaja i gluten.

Majčino mlijeko isključuje alergijske manifestacije, ali u izuzetno rijetkim slučajevima majka koja pije kravlje mlijeko može da na indirektan način senzibiliše i dijete, kaže dr Miroslav Jović, specijalista pedijatrije.

– Najčešće alergije u dojenačkom periodu su alergije uopšte na kravlje mlijeko. One se javljaju tri mjeseca nakon što se počne primjenivati kravlje mlijeko jer je potrebno i da se dijete neko vrijeme senzibiliše, da se sluznica probavnog trakta izliže i da se pojave simptomi – rekao je načelnik dječijeg odjeljenja bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj, dr Miroslav Jović.

nutritivne alergije kod bebeAlergija na kravlje mlijeko može da bude akutna i hronična, dodaje naš sagovornik. Akutne se vrlo teško razlikuju od infektivnog proliva, izuzev što traju nešto duže. Hronične alergije, ističe, karakteriše dugotrajan i iscrpljujuć proliv sa sluzavim stolicama i u tim slučajevima dijete slabije napreduje. Svaka alergija, navodi dr Jović, manifestuje različite simptome.

– Mi naravno imamo i drugih tipova alergije u dječijem dobu, naročito nutritivne alergene na jaje koja se manifestuje kao koprivnjača. One su akutnog toka i čim se alergen koji je izazvao te probleme izluči iz organizma i problemi nestanu. Poseban problem su i glutenske enteropatije gdje mališani dobro ne reaguju na glijadin iz glutena. To dovodi do propadanje sluznice tanog crijeva i sa jednim hroničnim prolivom koji traje traje sve dok se iz ishrane ne izbaci pšenično brašno koje je razlog za pojavu alergije – objasnio je dr Jović.

Nakon što se namirnice koje izazivaju alergijske reakcije eliminišu iz ishrane, stručnjaci navode da je potreban određeni period da se sluznica probavnog trakta obnovi.

Pred roditelje se tada stavlja još jedan problem: kojim proizvodima će zamjeniti namirnice na koje je beba alergična. Nutricionisti imaju odgovor.

– Danas je jedna olakšavajuća okolnost što imate da kupite različite zamjene za kravlje mlijeko od rižinog mlijeka koje ima dodatak kalcijuma pa sve do bademovog i sojinog mlijeka. Što se tiče jaja, tu nemamo neku zamjenu, ali preko drugih namirnica nadomjestimo sve ono što nutritivno jaje daje, od proteina, željeza pa nadalje. Umjesto pšeničnog brašna, u ishranu bebe treba polako uvoditi druge žitarice: rižu, raž, ječam, zob i kukuruz. I sami znamo da se djetetu obično počinje sa rižom i kukuruzom. Djeca su manje sklona alergijama na te žitarice a procentualno dobijemo ugljene hidrate koji nam trebaju – kaže nutricionista u „Arni centru“ Banjaluka, dr Gordana Ljoljić Dolić.

Naši sagovornici navode da je probavni sistem beba nezreo te da ponekada korisne stvari kao što je hrana može da prepozna kao opasne. Na taj način, navode, pokreće se čitav niz odbrambenih reakcija koje, ukoliko se na vrijeme ne reaguje, dovode do ošećenja organizma.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime