Ne žele da čekaju slobodno mjesto: roditeljima privatni vrtići sve češće br. 1

privatni vrtići Banjaluka

Oko 1500 mališana trenutno čeka na upis u 22 javna vrtića u Banjaluci. Dok nadležni trenutno sliježu ramenima i najavljuju proširenje postojećih i otvaranje novih vrtića, roditelji se sve češće okreću privatnim predškolskim ustanovama koje, kako kažu, nude bolje uslugu, ali za veći novac.

– Za privatni vrtić smo se odlučili zato što u državnim vrtićima nema mjesta i treba da se traži neka štela – iskren je otac Miroslav Jeremić.

– Privatni vrtić sam izabrala prvenstveno zbog manjeg broja djece i više teta  – dodaje majka Sanja Dobraš.

Većina privatnih vrtića odavno je prestala da bude lukuz samo za odabrane. Dok je cijena mjesečnog boravka djeteta u javnom vrtiću 165 KM, smještaj u privatnim vrtićima u prosjeku se kreće između 200 KM i 350 KM.

– Nije to više ni neka velika razlika u cijeni. Naš vrtić košta 200 KM i cijena je nešto malo viša od državnog vrtića. Formiramo manje grupe, imamo više teta. To roditeljima puno znači jer teta ima više vremena da se posveti svakom djetetu pojedinačno. A kad je i manji broj djece, manji je i broj bolesti koje se prenose – kaže Kristina Perać iz PU Kluba za djecu „Mašta“.

Kako bi okupili što veći broj mališana, u privatnim predškolskim ustanovama nastoje da na sve načine ugode roditeljima i djeci. Česte posjete kulturnim institucijama, njegovanje dvojezičnosti od najranije dobi, ali i poseban jelovnik za djecu koja imaju alergiju na određene namirnice samo u dio šarenolike ponude čak 32 privatna vrtića u Banjaluci.

Imamo dosta aktivnosti van vrtića jer je velika konkurencija ako hoćete da ostanete u ovom poslu. Idemo na brojne izlete, sarađujemo sa drugim privatnim institucijama. Mislim da je to jedan od glavnih razloga zašto se roditelji odlučuju za privatni vrtić – ističu u vrtiću „Mašta“.

Za mamu Branislavu Popović potraga za adekvatnim vrtićem za kćerku trajala je mjesecima. Predškolske ustanove koje je kontaktirala nisu , kako kaže, mogle da kompletno promjene i prilagode jelovnik malenoj Dori. Sve dok nije čula za vrtić „Danilo“.

– Sa Dorom smo naišli na komplikovane alergijske reakcije. Zahtjevalo je veliku izmjenu i prilagođavanje jelovnika. Ovdje su jedino mogli kompletno da prilagode jelovnik, dok su u drugim vrtićima djelomično mogli da nam izađu u susret, ali bih morala donositi neke od narmirnica ili obroke što je mnogo komplikovanije – ističe Branislava.

Praksa privatnih vrtića je i da roditelje okupljaju u grupe na viberu te ih tako detaljno informišu o sedmičnom jelovniku, ali i svakodnevnim aktivnostima mališana. Takođe, pojedini se izdvajaju i po produženom radnom vremenu do kasnih večernjih sati, što je veliki plus za roditelje koji nemaju standardno radno vrijeme do 16:00 časova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime