Neizdrživ bol u rukama tokom trudnoće

ruke

Jak osjećaj trnjenja i golicanja prstiju, neizdrživ bol u rukama tokom noći i promjena osjećaja dodira. Sve su to problemi sa kojima se susreće sve veći broj trudnica i mladih majki. Istraživanja pokazuju da se sindrom karpalnog kanala javlja kod 5,8 odsto svjetske populacije. Mnogo češće kod žena, nego god muškaraca.

– U trudnoći se javlja zbog promjene nivoa hormona, nakupljanje tečnosti. Smatra se da čak i promjena nivoa glukoze u krvi može biti jedan od uzročnika ili preosjetljivost živca. Kod 0,8 odsto trudnica razvija se sindrom karpalnog kanala, negdje tvrde čak i do 70 procenata. Najčešće se to javlja u zadnjem trimestru trudnoće. Ima situacija kada žene navode da su po porodjaju tek osjetile tegobe. On se vjerovatno počeo mnogo ranije razvijati, jer ne daje odmah simptome – kaže prof. dr Tatjana Bućma, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Sindrom karpalnog kanala nastaje kao posledica pritiska na središnji živac u predjelu kanala koji se nalazi na prednjoj strani korjena šake. Pacijenti se, tada, najčešće žale da polako počinju gube sposobnost fine motorike, kaže dr Bućma.

– Mi tokom noći ne možemo da kontrolišemo pozicije u zglobu ručja i onda ili pravimo ekstremne pokrete opružanja ili savijanja u zglobu. Kao posljedica toga dodatno vršimo kompresiju na živac i upravo je to razlog zato što se noću javljaju ti izraženi simptomi. Kasnije, u odmaklim fazama, dolazi do promjene funkcije šake u smislu da se ne može dodirnuti vrhom palca mali prst, što je karakteristika šake čovjeka. Kada se prepozna sindrom karpalnog kanala i uoče sipmtomi, treba se na vrijeme početi liječiti. Da ne dođu u situaciju kada značajno propadnu mišići i dođe do značajnog pada funkcionalnosti šake i onda nekada nije moguće značajnije pomoći – dodaje dr Bućma.

Tokom trudnoće, kod žena se javljaju blagi do blago – umjereni simptomi. Oni se, poručuju stručnjaci, najčešće povlače do kraja trudnoće ili, eventualno, kada majke prestanu da doje bebu. Kod 50 odsto trudnica, problemi sa sindromom karpalnog kanala nestaju u roku od godinu dana, dok se kod 30 odsto njih simptomi zadrže i do tri godine.

– Ono što je bitno napomenuti da žene koje su imale u jednoj trudnoći sindrom karpalnog kanala mogu da ga očekuju i u narednoj trudnoći. I onda je poželjno, ukoliko su postojali ti simptomi, da se nakon trudnoće pozabave dijagnostikom kako bi trudnoća mogla jednostavnije proći, bez nekih značajnih tegoba – ističu fizijatri.

Pomoću specifičnih testova provokacije, doktori potvrđuju ili negiraju sumnju na ovaj sindrom. Uz pomoć fizikalnih tretmana i terapijskog ultrazvuka kod pacijenata se mogu stabilizovati tegobe, a postoji mogućnost i da se izbjegne operativni zahvat. Simptome može da umiri lokalna aplikacija kortikosteroida koja nije štetna za majku i plod, ali se u praksi ne preporučuje, nastavlja priču naša sagovornica.

– Moguća je primjena ortoze. Mi tada vršimo imobilizaciju ručnog zgloba kako ne bi došlo do ekstremnih pokreta koji vrše atak na živac pri čemu se oni preporučuju samo noću. Što se tiče trudnoće, mi ne preporučujemo ove naše procedure. Sam terapijski ultrazvuk se ne smije primjenjivati. Kod trudnica se preporučuju te ortoze.

Tokom dojenja, majke mogu bezbjedno da idu na fizikalnu terapiju i terapiju ultrazvukom, a o aplikaciji kortikosteroida odlučuju ljekari. Kada tegobe uveliko počnu da utiču na kvalitet života, preporučuje se operativni zahvat kao konačan način liječenja. Stručnjaci navode da zanimanja poput informatičara i medicinska stanja kao što su šećerna bolest, menopauza i prelomi kostiju takođe mogu da utiču na pojavljivanje ovog sindroma. Međutim, u praksi se, ističu, često dešava da uzrok uopšte nije moguće otkriti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime