Nutricionista Dragana Lošić otkriva sedam najvećih grešaka u ishrani

nutricionista dragana losic greske u ishrani

Zašto već od danas ne bi polako počeli da mijenjate svoje prehrambene navike?Specijalista nutricionizma Dragana Lošić će vam u tome nesebično pomoći. Za naš magazin otkriva kako je posmatrajući klijente sa kojima svakodnevno radi, uočila da svi manje ili više u istom griješe. Pa krenimo redom…

Grijeh br.1

Pretrpavanje skrobom i to prvenstveno krompirom, tjesteninom, hljebom, raznim pekarskim proizvodima od jutra do mraka. A zašto to sebi radimo? Zato što nam ovakve namirnice ne daju potrebnu sitost i ne regulišu dobro naš šećer u krvi, pa se zato javlja potreba za novim gorivom odnosno novom porcijom.

Grijeh br. 2

Prethodno pomenuto pretrpavanje ne ide bez pretrpavanja slatkišima koje nam daje prividan osjećaj zadovoljstva, a u stvarnosti još više pogoršava regulaciju šećera u krvi koja sada sve više podsjeća na vožnju rolerkosterom.

Grijeh br. 3

Kada se pretrpamo onim čime ne trebamo nemamo ni snage a ni vremena jesti ono što je našem organizmu najpotrebnije, a to su vlakna odnosno voće, povrće, cjelovite žitarice, zdravi proteini (mahunarke, riba, puretina, piletina, jaja) i naravno zdrave masti. U prevodu sve ono što nam daje istinsku sitost.

Grijeh br. 4

Preskakanje doručka kao omiljena disciplina koja kod većine vodi ka pretjeranoj konzumaciji kofeina kako bi se koliko – toliko ostalo produktivno na poslu i neminovno prije ili kasnije vodi ka razvoju gojaznosti ili pretilosti.

Grijeh br. 5

Nesvjesna konzumacija grickalica dok sjedite uz svoj računar na poslu ili kod kuće dok odmarate uz TV.

Grijeh br. 6

Većina ljudi je, nažalost, zaboravila da koristi svoj lokomotorni sistem pa ni na sedmičnom nivou ne pređu preporuku od 10 000 koraka. Takođe, na sedmičnom nivou preporučuje se minimalna fizička aktivnost 3h dok je optimalna 5h.

Grijeh br. 7

Adekvatan unos tečnosti, prvenstveno vode, za mnoge je prava noćna mora. Odrasla osoba na dnevnom nivou treba da unese 30 ml/kg tjelesne mase tečnosti. Boja našeg urina je glavni pokazatelj adekvatnog unosa tečnosti. Što nam je urin svijetlije boje to nam govori da je i naše tijelo bolje hidrirano.

Ako se prepoznajete u više od dva grijeha možda je vrijeme da se upoznamo ?!
Dragana Lošić, mr ph
specijalista nutricionizma

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime