Oko 400 djece u RS boluje od dijabetesa tipa 1

dijabetes tip 1 djeca

Gordana Simić je prije šest mjeseci saznala da njena dvanaestogodišnja kćerka boluje od dijabetesa tipa 1. Ivana je prema riječima majke bila u stanju ketoacidoze, opasne komplikacije koja se javlja kada tijelo ostaje bez insulina. Ipak, ističe da su zahvaljujući brzoj reakciji ljekara, uspjeli da zaobiđu brojne probleme.

– Nekih desetak dana prije nego što ćemo otkriti takvo stanje kod naše djevojčice, ona je izgubila na težini, a povećao joj se apetit. Recimo da su to bili jedni od osnovih simptoma koji smo mogli primjetiti. Djevojčicu smo odveli u privatnu labaratoriju da bi nalaz što prije bio gotov i vidjeli smo da je šećer bio mnogo povišen. Moram apelovati na roditelje da prate svoju djecu, kako ih ne bi doveli takvo stanje – kaže majka Gordana Simić.

Oko 400 djece u RS boluje od dijabetesa tipa 1. Ovo autoimuno oboljenje razlog je što dolazi do prestanska lučenja insulina iz beta stanica panreasa, što znači da mali pacijenti doživotno moraju da primaju insulin, kažu ljekari.

– Praktično, postoji neonatalni dijabetes. Već do godinu dana djeca mogu da obole od dijabetesa. U zadnje vrijeme povećan je broj oboljelih u uzrastu do pet godina. Tačan uzrok nastanka dijabetesa se ne zna. Na genetsku podlogu dolazi do nekog spoljnog uticaja. Još uvijek se ne zna zašto kreće uništenje beta stanica koje luče insulin – navodi dr Vesna Miljković, pedijatar i endokrinolog na Klinici za dječije bolesti UKC RS.

Ukoliko dijete naglo smrša, a jede više nego uobičajeno ili počinje da mokri po noći, roditelji bi trebali da se posavjetuju sa pedijatrom, navode stručnjaci. Dijagnoza se, kako kažu, postavlja veoma jednostavno: mjerenjem nivoa šećera u krvi.

– Treba da podignemo svijet o tome šta je dijabetes, da se na vrijeme prepozna, a isto tako da se zna da djeca koja boluju od dijabetesa imaju nedostatak hormona koji nadoknade davanjem insuilna inekcijama i mogu sasvim normalno da žive – dodaje dr Miljković.

Iako je insulin besplatan, roditelji ističu da bi njihovim mališanima život uveliko olakšale insulinske pumpe koje trenutno koštaju 6000 KM i ne idu na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Stučnjaci dodaju da se primjenom ovih pumpi postiže bolja regulacija nivoa šećera u krvi, smanjuje broj uboda te da zbog toga mališani mogu da u potpunosti uživaju u djetinjstvu.

Insulin ide na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS i mogu da kažem da su uslovi liječenja vrlo dobri. Imamo 150 djeca na insulinskoj pumpi – ističe dr Miljković.

Broj oboljele djece od dijebetesa tipa 1 u Srpskoj neprekidno raste. Iako na njegov nastanak ne utiče ishrana, ljekari navode da su zdravi i izbalansirani obrici sastavni dio terapije, ali i način života za sve one koji vode računa o svom zdravlju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime