Opasnosti pasivnog pušenja

pasivno pušenje

Pasivno pušenje jednako je opasno kao i aktivno, upozoravaju ljekari. Dim cigarete sadrži preko 4000 štetnih sastojaka, među kojima su 43 izuzetno kancerogena. Ističu da djeca izložena duvanskom dimu imaju veće šanse da razviju niz bolesti, a u ranoj dojenačkoj dobi dokazana je povezanost sindroma nagle smrti djeteta sa pušenjem roditelja.

– Duvanski dim, nikotin, derivati koji se oslobađaju iz dima cigarete negativno utiče na pluća, alveole, respiratorne puteve. Danas imamo mnogo djece predškolskog i školskog uzrasta koji pate od hroničnog bronhitisa i astme – istakao je dr Rade Dujaković, internista.

– Obično se počinje sa pričom: u redu ako vi pušite, to je vaš izbor, ali nemojte da zagađujete okolinu u kojoj se nalaze vaša djeca. Jer i kad vi pušite, i oni su pušači pored vas, tzv. pasivni pušači i imaju istu posljedicu po svoje zdravlje jer udišu sve te šetne produkte sagorjevanja duvana i duvanskih proizvoda – dodao je Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana RS.

pasivno pušenjeI pušenje u trudnoći može da ugrozi zdravlje ploda. Ugljen monoksid u krvi majke izaziva nedostatak kisika za plod. Dokazano je postojanje nikotina u plodovoj vodi, pupčanoj vrpci, a kasnije i u majčinom mlijeku, ističu naši sagovornici.

– Ne treba ni skrenuti pažnju na činjenicu da mnoge trudnice puše. One potcjenjuju štetan uticaj duvana koji se preko placente prenosi na plod koji se rađa sa manjom porođajnom težinom i mogućnost drugih komplikacija su veće – dodao je Dujaković.

– Kad se ta beba rodi onda ima veće šanse da oboli od upale srednjeg uha. Obično takve bebe imaju češće respiratorne infekcije i češća oboljevanja od kožnih bolesti, najčešće od ekcema. Znači to je dokazano, te tri vrste bolesti – naglasio je dr Darko Marković.

Dejstvo duvanskog dima ispoljava se već nakon nekoliko minuta, a posljedice ostaju za cijeli život, kažu stručnjaci. Dodaju da od tipičnih bolesti pušača poput karcinoma jezika i pluća, danas, sve češće, oboljevaju i pasivni pušači.

– Možda su čak pasivni pušači još više ugroženi jer nisu adaptirani na taj duvanski dim. Zakon o sankcionisanju je donesen davno, on se uopšte ne primjenjuje, kao što se i mnogi drugi zakoni ne primjenjuju. Ljudi puše svugdje, za razliku od Zapada gdje je to veoma kažnjivo. Pušiti na javnom mjestu u Americi je ravno vršiti fiziološku nuždu na javnom mjestu – jasan je dr Rade Dujaković.

Djeca ne mogu da biraju kakav će vazduh udisati. Ali, zato roditelji treba da ih zaštite i obezbjede što bolje uslove za normalan rast i razvoj. A to, svakako, uključuje zdravije okruženje i čist vazduh, barem kod kuće.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime