Pasivna stimulacija koja dolazi putem pametnih telefona utiče na sporiji razvoj djece

mobilni telefoni i djeca

Djeca do treće godine starosti ne bi trebala da koriste mobilni telefon. Umjesto da vrijeme provode u društvu modernih uređaja, najmlađi bi trebalo da se igraju, istražuju svijet i komuniciraju sa drugim ljudima, kažu psiholozi. Ističu i to da pasivna stimulacija koja dolazi putem pametnih telefona utiče na sporiji razvoj, poremećaj spavanja, razvoj agresivnosti i brojne druge poremećaje.

– Tada ne govorim samo o mobilnim telefonima, nego o televizoru, kompjuterima i bilo kojim drugim ekranima. To je najosjetljivi period u odrastanju jer u prve tri godine mozak se razvija za 75 odsto više nego što se razvio u utrobi majke. Njih to samo podražuje, stimuliše, ali ne razvijaju ništa u mozgu. Djeca bivaju stimulisana, nigde ne kanališu tu energiju, tako da kad se završi prikazivanje tog sadržaja sa ekrana, onda djeca znaju da budu iziritirana – kaže Snežana Jondža, psiholog i edukator u Školici za roditelje.

Pametni telefon sa brojnim mogućnostim djetetu bi trebalo kupiti tek kada napuni 12 godina. Roditelji i tada trebaju biti obazrivi i mališanima objasniti potencijalne negativne posljedice korišćenja interneta i društvenih mreža, ističu psiholozi.

– S tim da postoji situacija koja je izuzetak. Dešava se da dijete ostane samo u kući, a da nema fiksni telefon. Tada je jako važno da postoji način da dijete može kontaktirati roditelje. Mi im u tom slučaju sugerišemo da ne kupe pametni telefon, nego da kupe stare telefone koji omogućavaju poziv i razmjenu poruka – ističe Jondža.

Najmlađi su, kao i odrasli izloženi zračenju mobilnih telefona. Savjet stručnjaka je da roditelji budu obazrivi, te da djeca, ukoliko razgovaraju na mobilni telefon, koriste slušalice.

– Ne možemo govoriti o negativnim posljedicama da ne dižemo buru bez razloga. Djeca su osjetljivija na to zračenje zbog toga što su njihove dimenzije manje. Dakle, daleko veća dubina prodiranja tih talasa je kad dijete drži telefon na ušima. S jedne strane potrebno je da imamo kvalitetan mobilni telefon kada je u pitanju zračenje, a s druge strane neophodno je da taj prostor u kome se nalazi mobilni telefon bude dobro pokriven mobilnom mrežom – kaže Mićo Todorović, stručni saradnik za zračenje u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kada sa svojih pet čula istražuju okolinu, djeca najbolje napreduju i razvijaju mozak. Ukoliko hipnotisano gledaju u telefon ili televizor kada se igraju ili jedu, ne mogu biti skoncentrisana na radnju koju trenutno obavljaju, kaže naša sagovornica.

– Danas se dešava da roditelj djetetu dok jede da mobilni telefon i upali televizor ili kad uči da sedi na tutu, upali mu neki od ekrana kako bi dijete bilo mirno. Ali, tada dijete nije uopšte skoncentrisano na radnju na koju treba da bude, da žvaće hranu, da osjeti ukus, da bude svesno toga i da na taj način razvija različite djelove mozga i povezuje ih. Ono je hipnotisano – navodi Jondža.

Sve o negativnim posljedicama mobilnih telefona na razvoj djece, roditelji mogu čuti i u okviru Školice za roditelje u Banjaluci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime