Pet stvari koje trudnice moraju da znaju

trudnoca savjeti

Nikako, ali nikako nemoj jesti za dvoje

Neka ti zvijezda vodilja tokom cijele trudnoće bude zdravlje tvoje bebe i lijepa linija, jer najmanje što ti nakon poroda treba jeste da sebe u ogledalu vidiš sa 30 kg viška. Vjeruj mi.Tvojoj bebi u stomaku, svakako, nisu potrebne dvije čokolade dnevno, coca cola, brdo pice i hljeba. Trebaš jesti polako i umjereno i začinjeno sa puno voća i povrća, čorbica, mesa i domaćim ukusnim slatkišima. Recept za hljeb koji ne deblja otkrivam u nekom narednom tekstu.

 Pjevaćeš i plakaćeš u isto vrijeme

Biće dana kada će ti i sam pogled na neku romantičnu scenu u filmu tjerati suze na oči. Suze će tjerati smjeh i tako u krug. Sve je dobro dok se u tom vrtlogu hormona relativno dobro osjećaš i snalaziš. Moj savjet je da uvijek sa partnerom ili tebi bliskom osobom podjeliš svoja osjećanja. Njima neće biti lako sa tobom, ali ćeš se ti, sigurno, bolje osjećati nakon lijepih riječi, zagrljaja i poljubaca.

Svaki dan nova nafaka

Nemoj biti iznenađena ukoliko ti ginekolog kaže da moraš da miruješ. Nemoj od muve praviti slona. Tu si gdje jesi i već si, uveliko, počela da jednom nogom gaziš u svijet roditeljstva. Slušaj sebe, ali slušaj struku.

 Zaobilazi google, društvene mreže i forume koliko god možeš

Ukoliko radiš i imaš prenatrpan dnevni raspored, sigurno nemaš puno vremena da kliziš po internetu i tamo nalaziš razna mišljenja, razmišljanja i prognoze. Jedino mjesto gdje možeš ići po dijagnozu je ambulanta tvog ginekologa. Tačka. Ako si primorana da, zbog rizične trudnoće, ležiš u kući ili u bolnici, moj savjet je da se što prije baciš na čitanje knjiga. Redovi popunjeni tralalala stihovima bolje će ti doći nego priručnici o roditeljstvu. Vjeruj na riječ.

Dobro se informiši

Ti imaš pravo da biraš porodilište u kojem ćeš se poroditi, da biraš ljekara, način poroda. Kao buduća majka, moraš i trebaš riješiti sve tvoje strahove i nedoumice, a to možeš samo ukoliko budeš dobro informisana. Neka ti naš magazin bude prvi korak ka tome.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime