Pirotehnika nije sredstvo za zabavu, a ni bezazlena razonoda

Petarde, vatromet i brojna druga pirotehnička sredstva nezaobilazni su dio novogodišnjih slavlja. Međutim, njihovim nestručnim rukovanjem, pogotovo u dječijem uzrastu može doći do veoma ozbiljnih i trajnih posljedica po zdravlje. Zbog toga u službi Hitne pomoći apeluju na roditelje da ne kupuju i ne poklanjaju pirotehniku najmlađima te da je uvijek drže van njihovog domašaja.

– Najčešće zbog toga što se ta sredstva drže u rukama, dešavaju se povrede šake, povrede prstiju. To su teške povrede koje mogu ići sve do amputacije odnosno otrgnuća dijelova tijela. Takođe, mogu izazvati laganije povrede tipa opekotine šake. Pirotehnička sredstva mogu dovesti i do drugih povreda dijelova tijela, pa su to najčešće grudni koš, vrat, lice i vrlo često povrede oka – kaže prim. mr. dr Renata Hadžić, šef Edukativnog centra Službe Hitne pomoći.petarde povrede djeca

U Centru javne bezbjednosti ističu da se petarde i prskalice mogu prodavati tokom cijele godine i to osobama starijim od 12 godina. Međutim, za pirotehnička sredstva jače eksplozivne moći postoje stroga pravila.

– Pirotehnička sredstva koja spadaju u drugi razred su petarde sa jačim eksplozivnim moćima i svjetljeće rakete mogu prodavati samo licima starijim od 18 godina i to samo od 15. novembra ove i 30. januara naredne godine – navodi Neđeljko Sejmanović, inspektor u Policijskoj upravi Banjaluka.

Upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorima. Kazne za pojedince pojedince koji bacanjem pirotehničkih sredstava uznemiravaju građane kreću se od 300 KM do 900 KM.

– Maloljetnik koji nije navršio 14 godina, ne može biti kažnjen za prekršaj, ali će za tu vrstu prekršaja biti kažnjen njegov zakonski zastupnik. Sva ona lica koja će koristiti pirotehnička sredstva u predstojećim praznicima koriste to oprezno, s ciljem da ne povrede sebe i druge građane oko sebe. Znamo iz prethodnih perioda da je načešće dolazilo do povrede šaka, očiju i slično – dodaje inspektor Sejmanović.

Zbog povreda od petardi, umjesto na proslavi, vrlo lako možete završiti u bolnici. Zbog toga nemojte dozvoliti da praznični momenti vama i vašim mališanima ostanu u gorkom sjećanju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime