Ples i muzika – terapija za djecu sa Down sindromom

terapija

Većinu odgovornosti u porodici, pogotovo ukoliko u njoj žive djeca sa poteškoćama u razvoju, snosi majka, kažu u Servis centru “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Banjaluka. Kako ona u vrtogu želja i prohtjeva ne bi bila u potpunosti zapostavljena, odlučili su da tokom marta pokrenu niz kreativnih radionica. Jedna od njih okupila je tate, koji su sa svojim mališanima kreirali prava umjetnička djela, namjenjena upravo majkama.

– Cilj tog jednog projekta je da se poveća svijest o značaju porodice kako bi se usmjerili jedno na drugo. Mi na tome baziramo sve svoje aktivnosti. Uvijek su to korisne aktivnosti kako im ne bi bilo dosadno. Djeca i roditelji povećaju taj osjećaj sopstvene vrijednosti, da se ne osjećaju niže u odnosu na ostale – kaže Maja Savić Glamočanin, diplomirani pedagog u Servis centru “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Banjaluka.

Za Svjetski dan osoba sa Down sindromom, 21. marta pripremaju i manifestaciju “Zahvalnost majci”. U plesnoj koreografiji, pored najmlađe grupe u Centru, prvi put učestuju i majke.

– Moje iskustvo u radu sa djecom koja imaju Down sindrom ii bilo koju poteškoću su prosto neopisiva. Ja sam ponosna i srećna što mogu da radim sa njima. Ta djeca imaju dosta toga da pokažu i dosta su sposobni. Svako dijete je nadareno za nešto. Samo im moramo dati priliku da to pokažu – ističe pedagog Maja Savić Glamočanin.

Ples i muzika, odličan su vid terapije za djecu i odrasle koji imaju motorne, senzorne i emocionalne poremećaje, poručuju stručnjaci. Djeca sa Down sindrom uključena u Servis centar “Dajte nam šansu – Zvjezdice” redovno imaju javne nastupe. Njihovi vaspitači kažu da nikada nemaju tremu te da odlično vladaju scenom.

– To je, naravno, zato što ova djeca stalno dobijaju priliku da se pokažu, prije svega zahvaljujući ovom Udruženju koje nam omogućava sredstva za nabavku kostima i dogovore nam neke nastupe.

Ukoliko želite da ih podržite i uveličate obilježavanje Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, “Zvjezdice” vas pozivaju da im se pridružite 21. marta u KC Banski dvor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime