Počela Svjetska nedjelja dojenja: majke u BiH sve manje doje bebe

dojenje naslovna

Od prvog do sedmog avgusta obilježava se Svjetska nedjelja dojenja. Dok će širom svijeta biti organizovane brojne aktivnosti koje promovišu isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života, u Republici Srpskoj se, kao i obično, malo pažnje posvećuje ovoj temi.

Majke bi sa dojenjem trebale da počnu u porodilištu još tokom prvog sata nakon poroda. Međutim, smjernice baby frendly programa se u porodilištima Srpske često ne primjenjuju , zbog nedostatka edukovanog kadra,vrste porode i brojnih komplikacija, kažu na UKC RS.

– Nastojimo nastojimo da u što kraćem vremenu dodje do prvog podoja. Jer majčino mlijeko bebi pomaže da bude što zdravija i sitija. Tu imamo djecu koja su završila na Odjelu intezivne njege gdje majke ne mogu odmah dojiti, ali nastojimo da majku po oporavku odvedemo da vidi svoju bebu, da ako beba ne može da doji da izmlaza svoje mlijeko – kaže dr Ljubo Višekruna, specijalista pedijatar i neonatolog.

dojenjeO uspješnom postizanju dojenja i održavanju laktacije žene, uglavnom, informacije dobijaju preko društvenih mreža, knjiga i Škola za trudnice. Maja Isović Dobrijević već godina dana doji svoju djevojčicu i od samih početaka, ističe, nije imala nikakvih problema.

– Porodila sam se carskim rezom i rekli su da će mi možda teže ići početak dojenja. Kod mene zaista nije bilo problema. Odmah drugi – treći dan se uspostavila laktacija i dojenje je, nekako, prirodno krenulo.

Savjetnica za dojenje Adisa Hotić redovno u Školama za trudnice govori o prednostima majčinog mlijeka. Ističe da majke u BiH sve manje doje svoje bebe, što je pokazalo i istraživanje UNICEF-a 2014. godine.

– 15,6 odsto djece je do šest mjeseci isključivo dojeno u Federaciji BiH. U RS je taj procenat nešto viši, ali kada se sve svede nedovoljno je djece dojeno u BiH. Postoje baby frendly porodilišta u kojima medicinsko osoblje treba pomoći da se odmah nakon poroda uspsotavi laktacija – ističe Adisa.

Cilj obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja je podizanje društvene svijesti o značaju i prednostima majčinog mlijeka. Pedijatri navode da se isključivim dojenjem tokom prvih šest mjeseci života obezbjeđuju sve hranljive materije, ali i nježnost i ljubav koji su prijeko potrebni bebi i majci nakon poroda.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime