Počinje ljubičasti novembar: humanitarne akcije za “Mrvice”

Prijevremeno rođene bebe Mrvice Banjaluka

Sve je spremno za kampanju “Udahni život” i obilježavanje 17. novembra, Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, poručuju u Udruženju “Mrvice”. Proteklih godinu dana vrijedno su radili i osmišljavali brojne humanitarne akcije. Sve sa ciljem kako bi prikupili sredstva za nabavku skupocjene opreme koja je prijeko potrebna Klinici za dječije bolesti UKC RS. Njihova misija ima još veći značaj, jer se, prema podacima ove ustanove, tokom 2017. godine, za 20 odsto povećao broj mališana koji su rođeni prije termina.

– Osnovni cilj ovih donatorskih večeri je prikupljanje sredstava za skupocjenu opremu koja je potrebna Odjeljenjima intezivne i poluintezivne njege na UKC RS u Banjaluci. U četvrtak, drugog novembra, veliko humanitarno druženje biće organizovano u Banjaluci, u restoranu “Agape”. Dok će muzička škola Basics, 15. novembra, održati humanitarni koncert za “Mrvice” u Istočnom Sarajevu – kaže Jelena Glišić iz Udruženja “Mrvice”.

“Mrvice” pozivaju društveno odgovorna preduzeća da im se pridruže u humanitarnim akcijama. Ističu da se ulaznice za donatorske večeri mogu naručiti i kupiti putem fb stranice njihovog Udruženja.

Ono što im je najpotrebnije jesu topli krevetići. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti prikupiti novac za ove skupocjene aparate. Ako ne, kampanju “Udahni život” nastavljamo. Pronalazićemo društveno odgovorna preduzeća koja će nam dati finansijsku podršku i prepoznati naš cilj. Ono što bih ja istakla kao veoma bitno jeste da nas stopa preživljavanja svrstava u nivo evropskih zemalja, što je veliko čudo – ističe Jelena.

Udruženje “Mrvice” postoji  godinu dana i za sada okuplja 60 roditelja čija su djeca na svijet došla prije predviđenog termina. Trenutno su angažovani na renoviranju prostorija na Odjeljenju poluintezivne i intezivne njege Kiničkog centra gdje majke izdajaju mlijeko za svoje bebe. Takođe, simbolično su, ističu, oslikali čekaonice i donirali paravane za prozore.

– Prošle godine smo 17.11. donirali hvale vrijednu donaciju UKC RS. Godinu dana već pružamo psihološku pomoć majkama koje leže na ginekologiji, a čija djeca su na Odjeljenjima intezivne i poluintezivne njege. Psihologa finansiramo sami iz svojih sredstava. Psiholog odlazi dva puta mjesečno na Odjeljenje i ima seanse sa majkama jer smo smatrale to kao nedostatak za vrijeme kada smo mi boravile tamo i svim silama smo težili da to ostvarimo. I nastavićemo tako, naravno – ističu u “Mrvicama”.

Na početku svoje agonije, roditelji prijevremeno rođene djece suočavaju se sa brojnim problemima. Zbog toga ove hrabre majke nastoje da na osnovu vlastitog iskustva pokažu kako se izboriti sa poteškoćama.

– Vi se nađete na početku svoje agonije i niste svjesni šta se dešava. Onda su vam potrebne informacije o birokratiji, tu su i lična iskustva jer odgajati terminsko i prijevremeno rođeno dijete stvarno nije isto – dodaje Jelena.

Na Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, 17. novembra “Mrvice” će posjetiti Univerzitetski klinički centar RS, kada će uručiti i donacije. Istog dana Banjalučani će u Staklencu imati priliku da pogledaju dirljivu izložbu fotografija “Mrvice nekad i sad”, a Banski dvor će od 19:00 h do 21:00 h biti osvjetljen ljubičastim reflektorima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime