Podmlađivanje jajnika

podmlađivanje jajnika

Popuštanje funkcije jajnika jedan je od velikih problema za koje medicina do skoro nije imala adekvatno rješenje. Bilo da se javi prijevremeno ili zbog starosti, ovo stanje dovodi do nemogućnosti stvaranja jajnih ćelija, ili se one javljaju u manjem broju broja, slabijeg kvaliteta, napominju stručnjaci.

Rješenje za ovaj problem je podmlađivanje jajnika, jedinstvena terapijska metoda koja nam stiže iz Srbije na čelu sa profesorom Aleksandrom Ljubićem.

– Da bi jajnik radio, on mora da ima matične ćelije iz kojih se stvaraju cele jajne ćelije. Mora da ima dovoljno faktora rasta i energije i mora da ima adekvatnu kontrolu svih tih genskih mehanizama – istakao je Ljubić, te dodao:

– Način na koji mi pokušavamo da radimo smo spakovali u SEGO program. Matične ćelije uzimamo iz koštane srži potkoljenice, izdvajamo i transplantiramo u jajnik. Drugi dio se odnosti na faktore rasta koje uzimamo iz krvi ćelije i njih takođe vraćamo u jajnik. Posljednja stvar je genska terapija gdje se uzima deo jajnika laparaskopskom operacijom. I onda sve te tri procedure retransplantiramo nazad u jajnik.

podmlađivanje jajnika
Potreban je poseban režim ishrane i vježbanja.

Pacijenti se tokom ovog programa stavljaju u poseban režim ishrane i vježbanja kako bi se u jajniku stvorili uslovi koji obnavljaju jajne ćelije važne za proizvodnju energije, ističe profesor Ljubić.

– Sve to podržavamo balansiranjem ishrane, vitamina. Kroz jedan program koji ima složeni tehnološki deo i jedan deo gdje pacijent sam radi za sebe u perodu od šest mjeseci očekujemo da to što uradimo u jajniku dovede da on počne drugačije da radi – ističe Ljubić te dodaje:

– Ciljna populacija ili pacijenti koji mogu da imaju koristi od ovog programa su žene koje imaju problem steriliteta i žene koje su oko menopauze koje bi voljele da imaju veći kvalitet života i koje bi voljele preventivno spriječe dolazak bolesti koji se vezuju za menopauzu.

Žena koja je dvadeset puta išla na vantjelesnu oplodnju, uspjela je da zatrudni zahvaljujući SEGO programu, sa ponosom kaže dr Ljubić.

Takođe, kod mnogih žena koje godinama nisu imali menstruciju i rast folikula, dodaje, uspjeli su da dobiju embrione. Ipak, ističe da dio ovog programa ne mogu biti pacijenti kojima je dijagnostifikovan tumor te oni sa hroničnim infekcijama i poremećajem imuniteta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime