Porodilište u Derventi: jedno od dva vanbolnička porodilišta u RS

roda

Porodjajna sala besprijekorno čista. Hodnici prazni a u sobi trudnica koju samo par sati djeli od najradosnijeg dana u životu. Na odjeljenju trenutno u smjeni rade dvije babice i jedan ginekolog akušer. Svi u pripavnosti čekaju nove porodilje i dolazak novorođenčadi na svijet. Ovo je današnja slika i prilika porodilišta Doma zdravlja u Derventi.

Mi ovdje obavljamo nekomplikovane,normalne porode. Sve što je komplikovano ide za bolnicu. Žena se nastoji blagovremeno uputiti na drugo mjesto, ukoliko naše porodilište ne može reagovati na adekavatan način.  Ovo područje je, inače, prije rata imalo bolnicu sa 240 ležaja i stanovništvo je ovdje naviklo na visok nivo zdravstene zaštite. Nakon silnih razaranja u Derventi, ostalo se bez bolnice i bez kompletne zdravstvene usluge – kaže dr Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja u Derventi.

Porodilište Doma zdravlja u Derventi jedno je od dva vanbolnička porodilišta u RS. Godišnje se ovdje rodi oko 150 beba koje zajedno sa majkama uživaju u pravoj kućnoj atmosferi, ali pod stručnim nadzorom, ističu zaposleni.

– Ovdje ima dosta mogućnosti načina učestvovanja u porodu od strane porodice koja može biti jedna psihološka podrška. Ovdje se porodilja osjeća kao kod kuće. I takav nam je tim. Svi dajemo doprinos da to prođe što bolje u što prirodnijim uslovima – kaže prim. dr Biljana Nenadić, ginekolog i akušer u Domu zdravlja Derventa.

– Vanbolničko porodilište je realnost na ovim prostorima. U Evropi i svijetu, čak postoji i trend kućnih poroda. Mi smatramo da je vanbolničko porodilište realna potreba, jer veliki broj žena nema mogućnost za brzi transport ni za brzu, hitnu medicinsku intervenciju kad je ona potrebna – dodaje dr Šaran.

Trudnicama iz Dervente i okolnih mjesta ovo rodilište je dostupno 24 časa. Raspolaže salom za porodjaj, inkubatorom, sobama za porodilje i sestre te opremljenim toaletom i čekaonicom.

– Naše porodilište ima sve preduslove za savremen rad. Sertifikovano je u skladu sa svim svjetskim standardima pružanja tog nivoa zdravstvene zaštite. Imamo iskusne doktore, babice i imamo žene koje su prezadovoljne koje se ovdje porode – kaže direktor ove ustanove.

Porodično okruženje kojem teži ovo rodilište podrazumjeva slobodno kretanje trudnica, pa čak i tuširanje, tokom porodjajnih bolova. Zaposleni su posebno ponosni na baby frendly program koji se ovdje primjenjuje od 2013. godine.

– Naše osoblje se jako trudi da svaka porodilja nauči taj čin dojenja. Dijete je uz majku 24 h, kao da je kod kuće. Mi imamo  klasičnu hranu, čaj je obavezan i mlijeko, imamo restoran s kojim imamo dogovoren jeda aranžman. Ali i naše mlade porodilje imaju i neke svoje apetite i želje tako da i to nekad ispoštujemo da se od kuće donese neka domaća supica – ističe dr Nenadić.

Svako porodilište priča svoju priču. A zaposleni u ovoj ustanovi se nadaju da će njihova priča jednog dana prerasti u savremenu bolnicu sa operacionom salom i službom za anesteziju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime