Poseban jelovnik u vrtiću za djecu koja imaju alergiju na određene namirnice

vrtic danilo alergija na hranu

Potraga za idealnim vrtićem za svoju kćerku, Branislavi i njenom suprugu zadavalo je tešku glavobolju. Naime, dvoipogodišnjoj Dori su zbog alergijskih reakcija iz ishrane isključene sve namirnice kravljeg i svinjskog porijekla. Predškolske ustanove koje je kontaktirala nisu, kako kaže, mogle da kompletno promjene i prilagode jelovnik malenoj Dori. Sve dok po preporuci pedijatra, nije čula za vrtić “Danilo” u Banjaluci koji je dnevni meni u startu prilagodio potrebama djevojčice.

– Nama je Dora treća djevojčica i generalno sa prve dvije djevojčice nije bilo nikakvih problema oko hrane, tako da su išle u državni vrtić. Međutim sa Dorom smo naišli na komplikovane alergijske reakcije. Zahtjevalo je veliku izmjenu i prilagođavanje jelovnika. Ovdje su jedino mogli kompletno da prilagode jelovnik, dok su u drugim vrtićima djelomično mogli da nam izađu u susret, ali bih morala donositi neke do narmirnica ili obroke što je mnogo komplikovanije – dodaje majka Branislava Popović.

U istoj situaciji, ali nekoliko godina ranije zatekla se i Dragana Sofrenović. Njen sin Danilo je takođe imao specifične potrebe po pitanju ishrane, a odgovori iz predškolskih ustanova, kako kaže, nisu bili ohrabrujući. Zbog toga je u septembru prošle godine odlučila da pokrene vrtić sa individualnim programom ishrane za djecu čije zdravstveno stanje to zahtijeva.

– Vrtić je običan u smislu da nemamo nikakve posebne programe i licence, osim što imamo odgovoran i individualan pristup svakom djetetu u zavisnosti od njegovih potreba. Najčešće se danas pojavljuju potrebe za bezglutenskom ishranom i ishranom bez ostalih alergena: mlijeko, šećeri i nešto slično. Čak imamo djevojčicu koja ima problem sa ishranom zbog nekih drugih alergena – ističe Dragana.

Za mališane koji nemaju potrebu za individualnim programom ishrane, ističu da pripremaju hranu prema propisanom Pravilniku i u konsultaciji sa specijalistom pedijatrije.

– Moramo naglasiti da se pod tom nekom našom zdravom ishranom ne podrazumjeva organska hrana. Mislim da je zdrava svaka ona ishrana koja ne šteti djetetu i ona koja u principu čini da on bude zdrav. Sve obroke spremamo u našoj kuhinji. Ako dijete ne može da jede standardni jelovnik, dobija svoju varijantu obroka bez, za njega, štetnih namirnica – ističu u ovom vrtiću.

Vrtić Danilo nalazi se u banjalučkom naselju Starčevica. Djeca u ovoj predškolskoj ustanovi, trenutno su raspoređena u jasličku, srednu vrtićku grupu i produžen boravak namjenjen školarcima. Vaspitno obrazovni rad obuhvata učenje stranih jezika, kao i sportski program, a otvoreni su svaki radni od 07 ujutru do 19 časova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime