Postoje li savršeni roditelji?

savršeni roditelji

Svakodnevica roditelja nije laka, a blog i društvene mreže odličan su izduvni ventil nakon stresa i neprospavanih noći. Barem je tako u slučaju Dajane Šiprage Zlojutro poznatije kao CaraDara. Kaže da kada piše, pomaže sebi, ali i drugim roditeljima. Sve je lakše kada se dijeli na pola.

– Ima dosta žena, a i tate se tu zakače. Pišu mi i ponekad se obrate za savjet i onda vidim smisao u tom pisanju i dopisivanju. Sviđa mi se – zadovoljna je Dajana.

Da biste bili idealan roditelj, bilo bi najbolje da se počnete spremati na vrijeme, ironično na svom fejsbuk profilu piše CaraDara. Našoj ekipi se povjerila da su se današnji roditelji izgubili u gustoj i mračnoj šumi.

savršeni roditelji– Današnji roditelji su krenuli da traže uporište u profesijama psihologa, pedagoga i najmanje sebe slušaju, a da ne spominjem da ne slušaju svoje roditelje. Nekad mi je najdraže mjesto kupatilo zato što tamo nekad promišljam, nekad plačem. Nekad je lako, nekad je teško, ali je bitno ne idealizovati ni sliku sebe ni sliku roditeljstva i ići jednostavno dan za danom – priča ova blogerka.

Savršen roditelj ne postoji. Svi prave male i velike greške koje prvo teško priznaju sebi, a kasnije i drugima, potvrđuju nam psiholozi. U vrtlogu želja i prohtjeva svi, dodaju, tako lako zaboravljaju na najvažniju stvar: da slušaju svoje dijete.

– To je jedan od izazova savremenog roditeljstva: što se veliki broj odluka i odgovornost prebacuje na roditelje. Pa tako od rođenja imamo dileme da li široki povoj ili ne, da li cipele sa uloškom ili ne, pa malo kasnije dođe da li pomagati djetetu u školi ili ne. To su sve nekakve dileme. Ono što je važno da pratimo potrebe djeteta, da ga čujemo ono što želi i da na te potrebe odgovara koliko smo mi u mogućnosti – pojašnjava Branislava Popović, psiholog i psihoterapeut.

Roditelji skoro svakodnevno prave greške i kada je u pitanju kažnjavanje mališana, ističu stručnjaci. Fizičko kažnjavanje ima bezbroj nusposljedica i ono je, svakako, neprihvatljivo. A ukoliko dobro poznajete svoje dijete, napominju, lakše ćete se odlučiti za drugačiji put rješavanja problema.

– Nije opet ni tu preporučljivo stalno kažnjavanje. Ukoliko dijete manifestuje bijes na neadekvatan način, naravno da takvo ponašanje morate sankcionisati, ali kazne su adekvatne ako je to što uskraćujete zapravo važno vašem djetetu: skraćivanje odlaska na neku aktivnost ili druženje u nekom planiranom terminu – dodaje Popovićeva.

Bilo da u slobodno vrijeme pišete na blogu, vježbate ili čitate, veoma je važno da kanališete negativnu energiju. A o svojim strahovima i greškama koje neminovno pravite u roditeljstvu treba da pričate sa vama bliskim ljudima, za kraj poručuju naše sagovornice.

1 komentar

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime