Potpis supruga prije podvezivanja jajnika

sterilizacija potpis supruga

Ukoliko ste među rijetkim ženama u Srpskoj koje su odlučile podvezati jajnike, odnosno otići na sterilizaciju, za to ćete, kako nezvanično saznajemo, trebati potpis odnosno dozvolu supruga. Ovo nam nisu htjeli potvrditi ni demantovati na UKC RS, ali zato poručuju da ovu oblast ne pokriva zakonska regulativa, pa tako zahtjev žene za uklanjanje reproduktivne sposobnosti odobrava isključivo ljekarska komisija, kažu ginekolozi.

– To sve zavisi od ljekarske komisije. U RS ne postoji zakon kojim se reguliše sterilizacija kod žena i muškaraca. Koristi se zakon iz 1978. godine. Uglavnom se odobrava za pacijentkinje starije od 35 godina koje su rodile troje ili više djece – kaže dr Aleksandra Govedarević, ginekolog akušer na UKC RS.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS pismenim putem su nam poručili da u svijetu, ali i kod nas sve medicinske procedure koje se izvode u zdravstvenim ustanovama ne moraju da budu predmet posebnih zakonskih propisa. Navode da se sterilizacija kod žena vrši u skladu sa procedurama dobre kliničke prakse. U Udruženju Djeca, roditelji i porodilje, po svemu sudeći, ova praksa se uopše ne dopada.

– Pošto mi iz Udruženja znamo da postoji stari zakon iz 1978. godine koji se još primjenjuje, a zapravo nema zakonske regulative trenutno, stava smo da svi trebamo da imamo prava na informisanost i izbor i strogo osuđujemo svaki vid diskriminacije – ističe Nataša Gligorić, član Udruženja DRIP.

Sterilizacija kod žena najčešće se radi laparaskopski presjecanjem jajovoda ili histeroskopski kada se u ušće materice stavljaju opruge koje sprječavaju usađivanje oplođene jajne ćelije, dodaje dr Govedarević. Ističe da je oporavak brz te da ova metoda nema nikakve posljedice na sve ostale funkcije žene.

– Radi se u opštoj anesteziji i procedura je takva da se podvezuju ili presjecaju potpuno jajovodi ii da se stavljaju klipse na njih i nakon toga ne postoji mogućnost nastanka trudnoće. Kao i svaka metoda kontracepcije, ne štiti 100 %. Smatra se da šest na hiljadu sterilisanih žena može da zatrudni i to nije posljedica neadekvatno izvedene operacije, nego u nekim slučajevima postoji mogućnost rekanalizacije jajovoda – dodaje dr Govedarević.

Naša sagovornica ističe da je za parove koji ne žele više djece bolja opcija sterilizacija muškarca, odnosno vazektomija, bezbjednija i jednostavnija metoda koja se radi u lokalnoj anesteziji. Zanimljivo je da za ovu proceduru muškarcima ne treba dozvola nježnijeg pola. Ukoliko ste se, ipak, i nakon ovih preporuka, odlučite za sterilizaciju kao vid kontracepcije, budite spremne da vas na samom početku dočeka i težak test birokratije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime