Praksa ljekara: Tek nakon gubitka bebe, uputnica za testiranje na trombofiliju

trombofilija u trudnoci

Jasmina Talić se prije nešto više od mjesec dana po prvi put ostvarila u ulozi majke. Međutim, put do bebe bio je trnovit jer se Jasminina prva trudnoća završila spontanim pobačajem. Zahvaljujući njenoj upornosti da sazna pravi uzrok ispostavilo se da pati od trombofilije, pojačanog zgrušavanja krvi.

– Prva trudnoća se završila neslavno, po mom mišljenju, krivicom doktora koji je vodio moju trudnoću. Ja sam mu rekla za slučaj moje sestre i da joj je trombofilija nasljedna i sa očeve i sa majčine strane. On je tvrdio da to nema nikakve veze, da mi nismo ista osoba. Onda je on u konačnici pristao da mi da uputnicu za te nalaze. Ispostavilo se i da ja imam trombofiliju. Slijedeći put kad sam ostala trudna, odmah sam počela sa terapijom – kaže Jasmina.

Iako u Srpskoj nema zvaničnih podataka, ljekari kažu da se sa trombofilijom u trudnoći susreće sve više budućih majki. Trombofilija nije bolest već nasljedan ili stečeni poremećaj hemostaze koji predisponira ili povećava rizik od nastanka i ponavljanja tromboze, kažu stručnjaci.

– Postoje neka stanja koja jesu trombofilije i ima ih 60 odsto populacije, a kod kojih se nikad ne ispolji komplikacija u vidu tromboze. Međutim, postoje osobe koje imaju rijeđe forme trombofilnih stanja koje su visokorizičnije gdje u trudnoći mogu da se dese komplikacije u vidu gubitka ploda, zaostajanja u razvoju ploda, mrtvo-rođenog ploda, komplikacije u vidu preklamsije – ističe dr Danijela Mandić, internista hematolog u Bolnici “Jelena” u Banjaluci.

U FZO RS kažu da u potpunosti finansiraju zdravstvenu zaštitu trudnicama. Za njih su, ističu, reagensi i lijekovi koji se nalaze na listi Domovima zdravlja potpuno besplatni.

– Konkretno, trenutno, FZO finansira dva lijeka za trombofiliju: niskomolekularne heparine. Trudnicama se ovi lijekovi daju u Domu zdravlja. Moraju da imaju bolničko mišljenje, odnosno otpusno pismo gdje je navedeno da su im neophodni ovi lijekovi – navodi Darija Filipović Ostojić, portparol FZO RS.

Testovi na trombofiliju rade se na UKC RS. Trenutno su, ističu u Fondu, u ovoj ustanovi dostupni reagensi za otkrivanje trombofilije. Ukoliko se odlučite da ove pretrage radite u privatnim labaratorijama, troškovi se penju i do nekoliko stotina KM.

– Ukoliko iz nekog razloga UKC RS ne može da uradi test, trudnica ima mogućnost da taj test obavi u nekoj zdravstvenoj ustanovi koja sa nama nema ugovor. FZO uvijek u takvim situacijama refundira novac, samo je potrebno da imaju potvrdu iz Kliničkog centra da oni u tom trenutku nisu u mogućnosti da urade taj test . Takođe ako se desi da lijek koji finansira FZO Dom zdravlja nema, trudnica isto ima mogućnost da pokrene zahtjev za refundaciju – dodaju u FZO RS.

Stručnjaci ističu da postoje jasno definisane preporuke kada je u pitanju ispitivanje prisustva trombofilije. Pretrage su skupe, te se, dodaju, ne rade na zahtjev pacijenta, već ukoliko postoji stvarna potreba za to.

– Postoje preporuke kada uraditi testiranje na trombofiliju, konkretno kada je riječ o gubicima ploda do 10. nedjelje trudnoće, ukoliko su isključeni drugi faktori. Testiranje se vrši i kod žena koje su imale jedan gubitak ploda u drugom ili trećem trimestru trudnoće, ukoliko se utvrdi da je taj plod bio anatomski uredan. Preporučuje se i da se testiraju žene koje su imale prijevremeni porod – ističe dr Mandić.

Osim što je jako teško dobiti uputnicu za tesiranje na trombofiliju, majci iz naše priče, kako ističe, veliki problem predstavljale su i različite dijagnoze ljekara.

– Meni je problem što sam išla kod nekoliko doktora i njihove upute se nisu baš slagale, tako da je ostalo na tome da sama odlučim koga ću da poslušam. To je jako ružna situacija jer se radi o jednoj bebi – kaže Jasmina.

Početni nalazi i terapija koji koštaju više hiljada KM, trudnicama u Federpaciji BiH, prema riječima naših sagovornika, nisu besplatni. Ipak, hematolozi ističu da se samo kod jakih oblika trombofilije uvodi terapija od momenta kada ginekolog utvrdi trudnoći, te da se u drugim slučajevima analizama prati tok trudnoće.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime