Predškolarci negoduju pojedine zdrave namirnice

zdrava ishrana vrtici Banjaluka

Prošlo je godinu dana od uvođenja novog jelovnika u predškolskim ustanovama Srpske. U vrtićima ističu da mališani negoduju pojedine zdravije namirnice, te da se zbog toga još uvijek nisu u potpunosti prilagodili novim standardima. Kupovne paštete, hrenovke, evrokrem i namirnice pržene u dubokom ulju, dodaju, odavno nisu na meniju. Njihovo mjesto zauzeli su zdravi obroci poput namaza od brokule, musake od kupusa i čokoladni puding.

Nismo još 100 % uveli taj novi jelovnik. Djeca ne vole određeno povrće tipa namaza od brokulija, slanutka, pašteta od ribe, ali mi ćemo to postepeno da uvodimo, ili tražimo zamjenu u saradnji sa Institutom. Važno je da djeca nutritivno dobiju ono što im je potrebno za zdrav rast i razvoj – kaže Mira Galić, pomoćnik direktora za vaspitno obrazovni rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

I u privatnom sektoru ističu da su novi stadardi ishrane još uvijek u procesu prihvatanja kod mališana, ali i njihovih roditelja. Sporne su, kako kažu, količine, odnosno vrijednosti obroka propisane po djetetu te se ubrzo nadaju izmjenama i dopunama pravilnika.

– Izvršili smo određene korekcije. Usmjerili smo se ka novom pravilniku i standardima ishrane i moramo kazati da su rezultati različiti i kod djece i kod roditelja. Smatram da smo trebali prije stupanja na snagu ovog pravilnika, ipak, eksperimentalno ići u primjenu jelovnika kod djece i čuti sugestije roditelja – navodi Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS.

Kvalitetna ishrana preduslov je za pravilan rast i razvoj, ističu stručnjaci. Predškolske ustanove dužne su da zadovolje 75 odsto od ukupnih energetskih potreba djece tokom dana, dok su za drugih 25 odsto zaduženi roditelji u poslijepodnevnoj užini i večeri.

– Sva svjetska istraživanja su pokazala da je predškolsko doba najidealnije doba za promjene životnih stilova i usvajanje pravih, zdravih navika. Mislim da će djeca u budućnosti to vrlo lako prihvatiti, samo ako mi svi budemo dosljedni u toj primjeni – ističe dr Dragana Stojisavljević, jedan od autora Standarda i normativa ishrane u predškolskim ustanovama u RS.

Kada se svedu svi računi, zdravije namirnice veći su trošak za vrtiće. Opcija poskupljenja i dalje postoji, ali ne još i rješenje koje će biti na dobrobit roditelja, ističu u banjalučkim predškolskim ustanovama.

– Treba kazati da smo svi mi, idući u korak primjeni i realizaciji pravilnika, pretrpili određene tehničke, strukturalne i organizacione izmjene i u kuhinjama i ljudstvu. Da li će to uticati na cijenu boravka u vrtićima, to treba vidjeti sa svakom ustanovom za sebe –kaže Buzadžija.

– Vidjećemo šta će se dogoditi. Mi na papiru već znamo da je to skuplja ishrana. Vidjećemo u kojem će to pravcu ići. Uglavnom, mi moramo ispoštovati standarde, šta je zdravo – ističe Galićeva.

Novi pravilnik ishrane u potpunosti će se su od prvog januara morati primjenjivati u svim predškolskim ustanovama u Srpskoj. Pored zdravstvene bezbjednosti hrane, najavljena je i kontrola nutritivne vrijednosti namirnica, odnosno obroka koji su na dnevnom meniju predškolaraca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime