Prenesena trudnoća – ima li razloga za brigu?

prenesena trudnoća

Pet do 10 odsto trudnica porodi se na sam termin. Ginekolozi ga izračunavaju uz pomoć Negelove formule tako što se na prvi dan posljednje menstruacije dodaje sedam dana, a zatim oduzima tri mjeseca. Približan termin poroda određuje se i ultrazvučno ukoliko trudnica ima neredovne cikluse ili u slučajevima kada ne može da se sjeti kada je bila posljednja mestruacija, kažu stručnjaci.

– U suštini, mi kažemo da je prenesena trudnoća preko 42. nedjelje. Dvije nedjelje poslije tog orijentacionog termina. I tada ne znači da će sigurno postojati neka problematika. Period od 40. do 42. nedjelje spada u sasvim urednu trudnoću koja zahtjeva samo češće preglede – kaže prof. dr Vesna Ećim Zlojutro, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

A na ulasku u 41. nedjelju gestacije, trudnica se prima na Odjel ginekologije i akušerstva gdje se dalje sprovode detaljne pretrage. Na pravu prenesenu trudnoću, ukazuju parametri poput promjena na bebi, posteljici ili manjak plodove vode, na osnovu kojih se određuje kad i kako će se trudnica poroditi, ističu u Kliničkom centru.

– Pacijentkinje nam dođu sa 42. nedjelje i jedan dan. Mi se hvatamo za glavu, a one same kažu da su i prošlu trudnoću prenijele 13 ili 14 dana. One se porode sasvim uredno, sa mliječnom plodovom vodom, vaginalno. Prije se pacijentinja sa 39 nedjelja i šest dana primala u bolnicu jer je termin. Statistički smo imali više carskih rezova i indukcija, nego one koje su došle od kuće – ističe dr Ećim Zlojutro.

– Mnoge zemlje više i ne dozvoljavaju da se toliko dugo prenese trudnoća. Poštujući brojne smijernice nacionalnih Instituta, predlaže se da se ženi između 41. i 42 . nedjelje trudnoće da mogućnost da se taj porodjaj ipak završi indukcijski – dodaje prim. dr Vesna Novaković, šef Odjeljenja intezivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Postterminsko rođenje dovodi se u vezu sa većom stopom smrtnosti i brojnim komplikacijama, kažu u Klinici za dječije bolesti. Tako su bebe velike tjelesne težine mnogo češće izložene porodjajnim traumama što može da dovede do trajnog invaliditeta. Takođe, usljed smanjenja plodove vode, dolazi do pritiska na pupčanu vrpcu i tada se kod bebe javljaju gušenja koja mogu biti praćenja konvulzivnim napadima.

– Kako smo rekli da neke mogu da se rode sa većom tjelesnom težinom, neke od tih beba se mogu roditi i sa malom tjelesnom težinom za gestacijsku dob zbog nedovoljnog dotoka hranljivih materija. One se rađaju sa suhom kožom koja se ljušti i visi. Mogu da imaju nedovoljno razvijeno potkožno masno tkivo i takve bebe vrlo brzo potroše svoje rezerve glukoze. Može se desiti da neke od tih beba i ranije ispuste stolicu u plodovu vodu zbog pokušaja da dišu. Može se destiti da aspiriraju tu plodovu vodu u pluća, pa se mogu javiti respiratorni problemi vezani za upalu pluća koja se nakon toga razvija – navodi dr Novaković.

Bebe rođene nakon 42. nedjelje trudnoće mogu da prođu bez bilo kakvih problema, dodaje dr Novaković. S druge strane, trajne posljedice zavise od toga koliko je trudnoća prenešena, u kakvom je stanju beba rođena te uspješnost liječenja komplikacija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime