Priča majke iz Banjaluke: Zbog čega sam izabrala porođaj kod kuće?

porodjaj kod kuce u Banjaluci Brankica Štula

Ono o čemu su dugo sanjali, napokon se ostvarilo. Brankica i Ognjen svoje drugo dijete dočekali su u svom domu, okruženi dragim ljudima. Rođenje sina Vida u kućnim uslovima prije pet mjeseci detaljno su isplanirali, a kako bi sve proteklo u najboljem redu angažovali su i babicu iz inostranstva.

– Ako me pitate zašto sam se odlučila da se porodim kod kuće, to je najprije zbog slobode kretanja, mogućnosti izbora odgovarajućeg položaja kako tijelu odgovara. On je krupna beba. Sa 4 200 gr rođen je na porođajnoj stolici. Da sam ležala ne znam kako bih uspjela roditi tako krupnu bebu – priča nam Brankica.

– Imali smo spisak koji je uključivao bazen na naduvavanje, čišćenje kade… Zamišljaš da će sve to da se desi u vodi, a onda se porođaj završi spontano na najneočekivanijem mjestu. Porođaj treba da bude spontan jer je to jedan prirodan proces koji najbolje teče onda kada se najmanje petljamo u njega – dodaje suprug Ognjen.

Brankica porođaj u kućiBrankica je i Ljubicu, dvogodišnju kćerku trebala da rodi u vanbolničkim uslovima. Ipak, planiran kućni porod završio se u porodilištu. Prvi porođaj je, ističe ova majka, bio je dugotrajan i dramatičan, dok je drugi tekao spontano i brzo.

– Cijeli dan sam imala kontrakcije. Babica je stigla iz inostranstva, sa svojom pomoćnicom. Oni su došli naveče oko 22:30 h. Mi smo čekali i onda su kontrakcije u jednom trenutku stale. Legla sam malo da odmorim i u jednom trenutku me probudio strašan bol i ja sam znala da je porod krenuo. U roku od sat i po vremena beba je bila tu. Tata je dočekao bebu. Nije bilo nikakvih medicinskih intervencija – kaže Brankica.

– Tih nekoliko sati nakon dolaska bebe bilo je stvarno nevjerovano. Pupčanu vrpcu nismo presjekli dok nije prestala sa pulsiranjem. Beba je satima bila na maminim grudima. U međuvremenu se i curica probudila. Beba nije bila iritirana jakim svjetlom, premetanjem iz ruke u ruku. Pet do šest dana nakon toga je bio perfektno miran, spavao je, bio zadovoljan – ističe Ognjen.

Roditelji ističu da je projekat traženja babice koja ima certifikat i iskustvo sa kućnim porodima bio posebna priča. Dodatne probleme im je stvaralo i to što u Republici Srpskoj još uvijek ne postoji ova vrsta usluge, odnosno porod je i dalje nešto što se isključivo dešava u bolnici.porođaj u kući Banjaluka

– Ukoliko pogledamo Austriju ili Sloveniju, porod kod kuće je jedan od načina kako se žene mogu poroditi. U Holandiji se preko 30 odsto poroda dešava kod kuće. Tako se smanjuju troškovi. Sve više žena bira porod kuće kao jednu potpuno sigurnu i bezbjednu opciju. Nadam se da će u budućnosti zaista postojati ta opcija, da žena svjesno može donijeti odluku da li hoće da se porodi u bolnici ili kod kuće – poručuje ova hrabra majka.

Brankica i Ognjen su svjesni da porođaj nije igra, ali ističu da svojim primjerom žele da pokažu da to može biti najljepše životno iskustvo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime