Priča o djevojčici koja je uspješno izašla iz spektra autizma

autizam

Život sa autističnim dijetetom nije nimalo lak. Traži dosta odricanja, upornog i intezivnog rada, a ne trpi osjećaje negiranja, odricanja i ljutnje. To najbolje zna Gordana Unčanin, psiholog i majka dvanaestogodišnje djevojčice koja je uspješno izašla iz spektra autizma.

Gordana je, priča nam, na početku zatvarala oči pred problemima. Ipak, na vrijeme se probudila i shvatila kako sudbinu svog djeteta neće prepustiti toku vremena.

– Ja sam radila intezivno s njom i nisam radila ništa drugo. Bila sam te branše koja joj može pomoći u porodičnom okruženju. Imala sam priliku da nađem stručnjake koji su mi dali podršku i uz pomoć alternativne medicine i vjere pronašli smo jednu našu kombinaciju koja je rezultirala intezivnim radom, prvenstveno mijenjanjem mene i supruga.

Danas je njena curica, ističe, relativno samostalna djevojčica, a simptomi poput fokusiranja pažnje i koncentracije svedeni su na minimum.

– Mnogo brakova trpi krahove zbog autizma. Razvode se, svađaju, ne prihvataju. Naš recept je enormna ljubav i strpljenje. Ona je sada šesti razred osnovne škole i izašla je iz tog spektra. Želim da kažem roditeljima da je to stanje iz kojeg se izlazi. Ne možemo svi sve, ali možemo da pokušamo.

autizamStatistika pokazuje da se na 68 rođene djece u svijetu jedno rodi sa simptomima autizma. Klinička slika je, kažu stručnjaci, veoma šarenolika, te ukazuje da dijete kasni u razvoju i ne može samostalno funkcionisati u govoru, ponašanju i  socijalnoj interakciji.

Naučnici smatraju da je to neurološki poremećaj, odnosno da je biološka osnova mozga glavni krivac za specifičnost ovog stanja.

– Ogromna je slika, dijapazon. Zato se kaže spektar. Dijete nema kontakt, ne voli da se mazi, vrišti neartikulisano, ima teškoće sa spavanjem, nema tipična interesovanja za igračku, igra se stereotipno. Povučeno je, u kutku, roditelj ne može doći do njega, govor kasni, siromašan je – ističe ova majka i dodaje da su ovo neki od simptoma koji roditeljima mogu ukazati da li njihovo dijete ima određenih smetnji u funkcionisanju.

– Kažu, djeca roditelja sa visokim obrazovanjem, obično imaju smetnje autističnog spektra. Ja se ne bih složila s tim. Smatram da su oni otvoreniji da se obrate stručnjacima i da se njihovo dijete evidentira sa smetnjama autističnog spektra. Roditelj za sebe mora da nađe adekvatan pristup koji njemu odgovara, te osobe od povjerenja sa kojima će raditi da bi svoje dijete ispeglago do maksimuma. Ako je intelektualna osnova dijeteta ne baš jaka, ne možemo očekivati čudo. Mnogo je faktora, ali ostaje da se ne predaje i da se što ranije krene sa dijetetom.

Ukoliko sumnjate da vaše dijete ima neke od simptoma iz spektra autizma, Gordana vam i kao majka i kao stručnjak poručuje da se što prije obratite pedijatru i naoružate strpljenjem. Problemi se na početku čine nepremostivi, ali na kraju se, ističe, uvijek nađe rješenje koje će olakšati život roditelja i mališana koji žive sa autizmom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime