Prijevremeno rođene bebe u zagrljaju heklanih hobotnica

heklane hobotnice

Nikola, Pavle i Đorđe su trojke rođene prijevremeno u 27. nedjelji trudnoće. Ovim malim borcima društvo u inkubatoru na UKC RS već nešto više od dva mjeseca prave heklane hobotnice. Igračke su u bolnicu stigle zahvaljujući Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“. Iako one nisu sredstvo liječenja, u Klinici za dječije bolesti kažu da podržavaju sve ono što ovim mališanima može da pruži utjehu.

– Ove hobotnice čudesnice su se prvi put pojavile 2013. godine na inicijativu jedne mame iz Danske koja je, da bi utešila svoju prijevremeno rođenu bebu, isheklala jednu takvu igračku koju je onda stavila u inkubator. Primjećeno je da je beba smirila svoje disanje, da je bila daleko manje uznemirena. Onda su i druge mame poželjele da njihove bebe imaju jednu takvu igračku, pa je napravljen jedan projekat za primjenu tih hobotnica čudesnica – kaže prim. dr Vesna Novaković, šef Odjeljenja intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti.

heklane hobotnice ukc rsSmatra se da kraci heklane hobotnice imitiraju pupčanu vrpcu te da zbog toga blagotvorno djeluju na bebe čiji je život u majčinom stomaku prekinut prije predviđenog termina. Kako bi bile na Odjeljenju intezivne njege, ove igračke moraju da ispunjavaju određene standarde te da budu od materijala koji se mogu sterilisati, navodi dr Novaković.

– Sprovedena je na jednom kogresu u Ukrajini anketa gdje je 48 od 50 neonatologa izjavilo kako te hobotnice čudesnice pomažu ovim prijevremeno rođenim bebama da prebrode jedan veoma težak i kritičan period u njihovom životu. Hobotnice čudesnice moraju da budu isheklane od pamučnog konca, moraju biti napunjene silikonskim punjenjem, dužina glave treba da bude između 7 do 9 cm, obim od 15 do 17 cm i dužina kraka ne smije da prelazi 22 cm kada se razvuče – ističe dr Novaković.

Bojana Dabić, majka iz Brčkog je za ovu inicijativu čula putem fb grupe “Heklane hobotnice za prevremeno rođene bebe”. Do sada, kako kaže, nije imala priliku da hobotnicu pokloni mališanima kojima je potrebna pomoć, ali ideja će, vjeruje, uskoro zaživjeti u cijeloj BiH.

Ideju je pokrenula Jelena Roskar majke prijevremeno rođene bebe, koja je, tražeći način da pomogne svom djetetu , na internetu pronašla informacije o tome kako se hobotnice kao igračke primjenjuju u svijetu. Pošto su jedine dostupne informacije i iskustva o primjeni hobotnica bile u vezi sa zemljama u svijetu, odlučila je da, po ugledu na njihova iskustva, pokuša da pomogne i ostalim bebama koje su prijevremeno rođene u Srbiji. Cilj je da se ta akcija proširi na cijelu BiH – ističe Bojana.

Na UKC RS se nadaju će, zahvaljujući volonterima, još hobotnica stići na njihovu Kliniku. Ipak, podsjećaju da su preživljavanje prijevremeno rođenih beba omogućili bolje edukovan kadar, kao i savremeni aparati koji ispunjavaju sve standarde liječenja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime