Prirodna Mystery kozmetika: Sa kožom se nikad ne treba kockati

mystery kozmetika Dubravka Aničić

U današnje doba, kada su nam pri ruci brojni preparati za njegu lica i tijela, teško je odlučiti se za onaj pravi. Tu na scenu stupa, sve popularnija, prirodna kozmetika. O prirodnoj kozmetici, njezi tijela malih beba i odraslih, ali i sunčanju razgovarali smo sa Dubravkom Aničić, glavnom pokretačkom snagom Mystery kozmetike.

Danas sve češće govorimo o prirodnoj kozmetici. Po čemu se ona, zapravo, razlikuje od sveprisutne kozmetike koju možemo kupiti u prodavnicama?

Prirodna kozmetika se prvenstveno bazira na prirodnim sirovinama. To je osnovna razlika u odnosu na komercijalnu kozmetiku. Zapravo, sirovine koje koristimo su od prirodnih, biljnih ulja, prvenstveno biljna etetična ulja, hidrolati. Komercijalna kozmetika, da bi se što duže zadržala na policama, radi se na bazi parafina, vazelina, naftnih derivata, parabena. Nikad ne volim reći da je jedna dobra, druga loša. Svako treba sam da procjeni šta bi uzeo za sebe i svoju porodicu.

Vi ste diplomirani inženjer farmaceutske tehnologije, ali sasvim slučajno ste uplovili u svijet Mystery kozmetike.

Moja kćerkica je kao mala dobila atopijski dermatitis. Ekcemi su se svuda pojavili na njenom tijelu. Bilo je dosta teško ispratiti. Koristila sam kortikosteroide po preporuci ljekara. Nisam bila zadovoljna takvim načinom liječenja, jer  nije bilo rezultata. Za kćerku sam prvo napravila sapun, kako bi kupku zamjenili sapunom. Poslije sapuna napravila sam kremu i tako je nastala Mystery kozmetika.

Stiže nam ljeto i godišnji odmori. Koji su vaši savjeti kada je u pitanju zaštita kože od sunčanja?

Za mališane uvijek treba dodatna pažnja i njega. Prije svega, moraju se nanositi zaštitne kreme. S tim nema kockanja. Za žene sam napravila program za ubrzano tamnjenje kože, ali se i prije njihovog nanošenja treba staviti zaštitna krema. Ljudi bi na plaži trebali da izbjegavaju kantarionovo ulje. Naime, kantarion i neven mogu izazvati fototoksičnu reakciju, odnosno nepotrebne fleke po koži. Bitne su i osnovne preporuke dermatologa: nemojte izlaziti na sunce u periodu od 11:00 h do 17:00 h, koristite zaštitne kreme i pijte mnogo tečnosti.

Mystery kozmetika neprestalno širi svoj asortiman. Šta od vas možemo da očekujemo u budućnosti?

Kod nas se uvijek nešto fino krčka i dešava. Trenutno radimo na dječijoj kremi. Još uvijek je nismo izbacili na tržište, ali premijerno je najavljujemo. Tonik lavanda je novi proizvod. Dobar je za zaštitu kože od komaraca kod djece i odralih. Biće svašta novo, samo nas treba pratiti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime