Prvi korak sa trudnicama u porodilištu

porodilište UKC RS Banjaluka

Kako izgledaju kontrakcije? Šta je epiduralna, a šta spinalna anestezija te može li suprug prisustvovati porodu? Na brojna pitanja trudnica strpljivo su na UKC RS odgovarali ginekolog i anesteziolog. Nakon kratke edukacije, slijedio je i obilazak porođajne sale. Zanimljiva druženja svakog prvog četvrtka u mjesecu organizuje Udruženje građana DRIP. Kažu, želja im je da buduće majke pobliže upoznaju sa porodilištem i osobljem kako bi što spremnije dočekale najradosniji dan u životu.

– Radimo zapravo na tome da u najvećoj mogućoj mjeri razbijemo strah. Vrlo često žene slušaju priče iz porodilišta koje ne zvuče nimalo lijepo. Zaista je odlična stvar da imaju priliku da obiđu porodilište gdje će roditi svoju bebu – kaže Dubravka Vujnović Božić iz Udruženja DRIP.

Strah je i ovaj put učinio svoje, pa buduće majke nisu bile raspoložene za izjavu pred našim kamerama. Ipak, u neformalnom razgovoru su nam otkrile da nakon obilaska porodilišta imaju samo pozitivne utiske.

– Mi imamo običaj da trudnicama, prije nego što krenu u obilazak porodilišta, objasnimo da tamo mogu da čuju specifične zvuke. Ako misle da je to nešto što im ne bi prijalo, onda je bolje da ne idu – dodaje Dubravka.

Kako bi trudnice bez straha ušle u porođajnu salu, potrebno je da slušaju savjete ginekologa, ali i da posjećuju Škole za trudnice, otkrili su nam u porodilištu.

– Trebaju što više da saznaju o tome šta je porođaj, te da u porodiište ne ulaze sa pretpostavkom da će sve ići lagano kao na filmu. Najviše trebaju pričati sa svojim ginekologom koji će ih uputiti u sve faze porođaja. Neko se porodi za sat vremena, neko bude 12 sati u porodilištu i to je sve normalno – ističe Tanja Milić Radić, specijalista ginekologije i akušerstva na UKC RS.

Više od 200 trudnica u proteklih godinu dana imalo je priliku da posjeti ovo porodilište. Od tada, ističu, sve više budućih majki tokom poroda koristi epiduralnu anesteziju, dok usluga prisustva oca na porodu, za mnoge parove još uvijek nije interesantna.

– To u našem narodu nije baš zaživjelo. Ali ko to želi, može tu želju i da ostvari. Svi činimo jedan tim, od ginekologa, babica i anesteziologa, da se žena što lakše i bezbjednije porodi. Ovim potezom se nadamo da ćemo kod njih taj strah ublažiti i samim tim olakšati porod – navodi dr Milić Radić.

Udruženje građana DRIP ističe da nastavlja uspješnu saradnju sa UKC RS. Sve buduće majke pozivaju da putem društvenih mreža prate njihove aktivnosti te da se, ukoliko žele, prijave za naredni obilazak porodilišta. A to će, svakako biti početkom narednog mjeseca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime