Prvi korak u posjeti porodilištu u Istočnom Sarajevu

porodilište Istočno Sarajevo

Porodilište u okviru bolnice u Istočnom Sarajevu osnovano je 1992. godine. Zbog tadašnjih ratnih previranja, u ovoj ustanovi na početku su se obavljali samo prirodni porođaji. Vremenom, Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo se modernizovalo te se danas prostire na 370 kvadrata koji uključuju porođajnu i operacionu salu, sobe za porodilje i konzervativni dio ginekologije.

– Mi možemo da zbrinemo bebe od 34. nedjelje, zavisno od njihovog objektivnog stanja. Ukoliko je drastično manja trudnoća, onda mi procjenjujemo da li možemo da stignemo do Banjaluke. Ono što je važno da kažemo jeste da jedan dio pacijenata ide u druga porodilišta, s obzirom na zakon o slobodi kretanja pacijenata – kaže dr Siniša Zubić, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Bolnici Istočno Sarajevo.

Godišnje se u ovom porodilištu rodi oko 500 beba. Zaposleni ističu da podržavaju baby friendly inicijativu, te da od samog početka pružaju podršku majkama za uspješno dojenje.

– Taj program je odavno zaživio. Sprovodi se svakodnevno i znači da beba bude odmah uz majku i da se, koliko je moguće prije, u zavisnosti od stanja pacijentkinje, beba počne stavljati na dojku. Ukoliko majka nema dovoljno mlijeka, onda možemo pribjegavati nekoj vrsti dohrane – ističe dr Zubić.

Bebe treba presvući i utopliti i tako čiste i mirisne ih vratiti u naručje majke. Mediciska sestra Borjana Petrović već je 21 godinu podrška trudnicama na porodu, ali i majkama u prvim danima bebina života.

– Svim budućim majkama koje se plaše poroda, ali i trudnicama poručujem je da je jako bitna psiho – fizička priprema. Moj savjet je da na internetu ne čitaju forume. Mi smo tu u svakom trenutku da im pomognemo i damo savjet – kaže Borjana Petrović, glavna medicinska sestra.

porodjajna sala porodilište Istočno SarajevoTrudnice u ovom porodilištu imaju mogućnost da se porode uz pomoć epiduralne i spinalne anestezije, mada, kako kažu, u okviru bolnice još uvijek nije donešena odluka kako da se regulišu ove uluge. Takođe, budući očevi imaju priliku da prisustvuju porodu, a procedura ulaska u salu je ista kao i za zaposlene.

– Osnovna procedura je da otac prije poroda obavi sve briseve i onda uz adekvatno oblačenje može biti prisutan. Naravno, uvijek im skrenemo pažnju da u porođajnoj sali ima utvrđen put kretanja. Kažemo im šta se ne smije dirati, jer u prvom redu moramo da čuvamo sterilnost da bi se porod obavio kako treba – dodaje dr Zubić.

U ovoj bolnici godišnje bilježe desetak prijevremenih poroda. Medicinska podrška je, ističu, organizovana 24 časa dnevno tokom cijele godine i uvijek na raspolaganju trudnicama i porodiljama.

– Ono što je obaveza nas radnika je da provjerimo da li su svi parametri u redu, te da li je u redu zdravstveno stanje majke i bebe. Što se tiče poroda, najidealnije je kad sve to ide uz prirodne kontrakcije. Ukoliko je neko ugrožen, onda smo mi tu da reagujemo – navodi dr Zubić.

Zaposleni u ovoj ustanovi iskreno se, kako kažu, raduju izgradnji i opremanju nove bolnice u Istočnom Sarajevu. Za porodilje, to će značiti kvalitetniju uslugu, a za zdravstvene radnike, bolje uslove rada.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime