Prvi panel za trudnice: Banjaluka vapi za događajima koji promovišu materinstvo

prvi panel za trudnice u Banjaluci

Tražilo se mjesto više. Na prvom panelu za trudnice u Banjaluci, u organizaciji Škole za trudnice Radosnica, glavnu riječ imali su ljekari i medicinsko osoblje sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS. Buduće majke bile su i više nego raspoložene da saznaju šta ih to čeka u porodilištu i nakon što bebu donesu na svijet.

– Ja sam u sedmom mjesecu, ovo je moja prva trudnoća. Razmišljala sam o Školi za trudnice i to sam planirala od osmog mjeseca, tako da je meni ovaj događaj za čistu desetku – kaže Jovana Mirković.

– Ovo je odlična stvar za trudnice: upoznajemo se a samim tim i učimo nešto novo – dodaje Maja Bajić.

– Mislim da je stvarno bitno da jedan ovakav događaj postoji u našem gradu za trudnice gdje one mogu da se informišu, a da to nije putem društvenih mreža – ističe Tijana Štrkić.

Na interaktivnim predavanjima učestvovalo je više od 200 trudnica. Ovo jednodnevno druženje dokaz je da Banjaluka vapi za događajima koji promovišu zdrav život i materinstvo, ističe organizator.

– Ovo je nastalo iz moje želje da se odužim i zahvalim za podršku koju mi moje drage trudnice daju svih ovih sedam godina mog proteklog rada, ali i da se zahvalim svim saradnicima iz moje škole. Panel je bio jako posjećen i stvarno je savršeno prošao – ističe Vlatka Bojanić iz Škole za trudnice “Radosnica”.

Panel je, u prvom planu, bio podređen, edukaciji o trudnoći, porodu i zdravom razvoju novorođenčeta, kažu predavači. Trudnice su tako imale priliku da saznaju nešto više o značaju vitaminske suplementacije, ali i šta ih to čeka na putu do porodlišta te na koji način mogu da savladaju prepreke tokom dojenja.

– Mnogo znače Škole za trudnice. One su otvorile prozore  trudnicama u njima nepoznat svijet. Ovakav događaj je apsolutno poželjan i nadam se da će pomoći da se izgubi osjećaj straha i da se na kraju sve završi sa zdravom porodiljom i novorođenčetom – kaže prof. dr Vesna Ećim Zlojutro, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

– Ja sam iznenađena i oduševljenja brojem prisutnih trudnica. Ovo je odlična prilika da im objasnimo šta ih čeka i kroz šta sve trebaju da prođu – dodaje Gordana Bednaš, babica na UKC RS.

– Nalazim se na odjelu gdje su smještene porodilje i bebe. Mi promovišemo isključivo dojenje u prvih šest mjeseci. Tu sam da prenesem savjete koje će dobiti na Odjelu kako bi savladali eventualne poteškoće prilikom prvog podoja i kasnije tokom cijele laktacije – navodi dr Ljubo Višekruna, specijalista pedijatar i neonatolog na UKC RS.

Buduće majke su tokom druženja imale priliku i da osvoje vrijedne nagrade ali i da vide kako trudnice plešu i vježbaju pred porod. U Školi za trudnice Radosnica iskreno se nadaju da će ovo dešavanje prerasti u tradiciju u gradu na Vrbasu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime