Prvi put sa bebom na ljetovanju: Savjeti pedijatra dr Lolića

prvi put sa bebom na ljetovanju

Bebe su spremne da krenu na put i borave na moru tek kada napune šest mjeseci, savjetuje pedijatar dr Branislav Lolić. Prije polaska na ljetovanje roditelji bi, ističe, trebali odabrati mjesto za odmor koje je prilagođeno najmlađima, a uobijačene probleme lakše će prebroditi ukoliko budu detaljno pripremljeni.

Generalni moj savjet je da bebe prije napunjenih šest mjeseci ne idu na ljetovanje, jer je pitanje šta imaju kao korist od tog odlaska, osim u situacijama kada roditelji idu ne tako daleko i imaju tamo dobre uslove. Dobro je biti kraj nekog većeg grada, gdje ima barem dobar Dom zdravlja. Treba pratiti klimatske promjene, kakvo je vrijeme tako gdje idete. Ove godine razgovarao sam sa nekoliko roditelja koji su se zbog kiše vratili sa ljetovanja, tako da je taj odmor ispao jedno veliko mučenje i trošak, a neka djeca su došla bolesna – ističe dr Lolić.

Prevozno sredstvo za bebino prvo putovanje trebalo bi biti udobno i bezbjedno te da se u njemu mogu zadovoljiti osnovne potrebe najmlađih kada su u pitanju hranjenje, higijena i spavanje.

– Za djecu je najvažnije da postoji ujednačena klima, zato treba izbjegavati naglo paljenje ili isključivanje klime u automobilu. Važno je što ranije krenuti na put, da se planira dolazak prije 11 h ujutru . Na put treba ponijeti puno vode i dovoljno hrane, jer gladno dijete je nervozno dijete – dodaje dr Lolić.

Priručna apoteka za djecu je obavezna a onda bi u osnovi trebala da sadrži toplomjer, komplet prve pomoći, kao i paracetamol, navode stručnjaci.

– Nije loše ponijeti kombinovane kapi koje možemo koristiti za oči, nos i uho i eventualno kapi za bolove u ušima. Sigurno da ne preporučujemo da roditelji sami daju antibiotike, već da to rade uz saglasnost doktora. Treba ponijeti obavezno probiotik jer se često javi poremećaj sa stolicom, zatim neku od rehidratracionih otopina i posebno voditi računa ako dijete ima hroničnu bolest da se ne zaboravi terapija. Ukoliko prenosite terapiju u drugu državu, dobro je da imate nalaz pedijatra na kome su napisana dijagnoza i popisani ljekovi i obavezno uzeti zdravstveno osiguranje koje vam omogućuje da ako se desi neko hitno stanje na ljetovanju da ne plaćate osnovne pretrage.

Dr Lolić savjetuje i da na ljetovanje sa djecom idete krajem juna ili avgusta, te početkom septembra. Špicu sezone i putovanje vikendom, ističe, treba izbjegavati najprije zbog velikih gužvi na graničnim prelazima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime