Rak testisa prepreka do potomstva: muškarci samopregledom mogu otkriti problem

rak testisa

Godišnje u RS 40 muškaraca oboli od tumora testisa. Ovo zloćudno oboljenje najčešće se javlja između 20 i 36 godine života, te je zbog toga, napominju stručnjaci, 15. godina idealno vrijeme za prve samopreglede.

– Predisponirajući fakori su nespušteni testisi, atrofija testisa, udarci i traume testisa. Ako primjete oteklinu, kvrđicu, zadebljanje ili crvenilo, potrebno je odmah da se jave porodičnom ljekaru koji takve pacijente šalje urologu, odnosno na ultrazvuk koji je jeftina metoda pomoću koje se može vidjeti rak testisa – kaže dr Radmila Rašeta, internista – onkolog.

Nakon toga, ljekari uz pomoć brojnih, drugih pregleda provjeravaju da li se bolest dalje proširila. Međutim, bitno je istaći i da se preko 90 odsto pacijenata, nakon adekvatnog liječenja, vraća normalnom životu, ističe dr Rašeta.

– Zbog hemoterapije, mi naglasimo pacijentu da apstiniraju od planiranja porodice godinu do tri godine. Kako bi bili sigurno da će oni imati 100 odsto potomstvo, prije započinjanja agresivne hemoterapije, šaljemo te pacijente u banku sperme koju pokriva FZO i banka sperme čuva njihove spermatozoide ukoliko se ranije odluče za potomstvo – dodaje Rašeta.

Stručnjaci poručuju da savremen način života te upotreba pesticida i aditiva u ishrani, svakako, može povećati rizik nastanka ove zloćudne bolesti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime