Rano otkrivanje karcinoma dojke spašava život

mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Karcinom dojke je globalni zdravstveni problem koji poprima epidemijske razmjere, napominju stručnjaci. U RS to je najučestalija maligna bolest kod ženskog pola od koje godišnje oboli 480 žena, najviše u starosnoj dobi od 70 godina, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

– Karcinom dojke je podmukla bolest. U ranoj fazi nema nikakvih simptoma. Kada krene da boli, to je obično kasni znak bolesti. Dijagnozu postavlja patolog na osnovu histopatološkog pregleda djelića tkiva tumora. Biopsiji podliježu sve promjene koje su klinički i radiološki sumnjive – kaže dr Goran Kajkut, specijalista opšte hirurgije u Centru za dojku UKC RS.

Žene koje redovno bavljaju samopreglede dojke, sumnjive promjene otkrivaju brže nego lijekari koji nisu obučeni za tu vrstu pregleda, ističe dr Kajkut. Samopregledi počinju nakon 20. godine života. Žene ih u reproduktivnom dobu trebaju raditi sedmog do desetog dana menstrualnog ciklusa.

– Samopregledom trebaju da budu obuhvaćene dojke, regija prema pazdužnim jamama, pazdušne jame i regije prema ključnim kostima. Žena, eventualno, tako može da uoči neki promjenu u dojkama, promjenu na koži u smislu promjene boje ili smežuranost kože, promjene na bradavici, da uoči promjene u asimetriji dojke. Ako bilo šta uoči ne treba da paniči nego da svoje sumnje provjeri kod ljekara.

U Centru za dojku UKC RS ljekari svake godine operišu 150 žena. Pozitivna porodična anemneza i biti žena sami su po sebi faktori rizika za nastanak ovog karcinoma, napominje naš sagovornik.

– Žene koje su već operisane i liječene od karcinoma dojke su takođe pod povećanim rizikom za nastanak karcinoma druge dojke i to četiri puta. Faktori rizika su upotreba hormonskih kontraceptivnih sredstava, gojaznost, zloupotreba duvana, alkohola, rana mentruacija, kasna menopauza, nerađanje, kasno rađanje poslije 30- te godine – dodaje dr Kajkut.

Odluku za način liječenja karcinoma dojke donosi konzilijum. On je 100 odsto izlječiv pod uslovom da se otkrije u najranijoj fazi, odnosno dok se karicnom još nalazi u dojci i nije dao metastaze u limfnim čvorovima niti u drugim udaljenim organima, dodaje dr Kajkut.

– Nažalost, 10 odsto žena  se javi u četvrtoj fazi bolesti.  Tada se ne može govoriti o izlječenju, nego pokušavamo tu bolest prevesti u hroničnu formu.

Statistički gledano, karcinom dojke najviše se javlja u zemljama sjeverne i zapadne Evrope, u sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu, a najrjeđe u Grčkoj i Italiji.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime