Ravna stopala kod djece

ravna stopala kod djece

Bebe se rađaju sa ravnim stopalima. Tek kada prohodavaju, počinju da učvršćuju mišiće, tetive, ligamente i kosti. Sve do treće godine života ravna stopala su, navode stručnjaci, normalna, fiziološka pojava, a problemi najčešće počinju da se uočavaju na sistematskom pregledu za upis u školu.

– Dijete posmatramo u cjelini, kako se razvija stopalo i aktivnost, kretanje i sve ostalo što prati njegov razvoj. U tom kontekstu govorimo o ravnim stopalima kada je nešto od tih elemenata u disproporciji ili su ligamenti labavi, mišići slabašni ili koštane strukture izmjenjene. Masne naslage na unutrašnjem rubu stopala učestvuju u razvoju stopala i tek kada se to povuče, negdje iza treće godine, mi možemo da uočimo pravilan razvoj uzdužnog svoda – kaže dr Dobrinka Dragić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Ravna stopala se sve češće javljaju kod djece koja hodaju isključivo po ravnoj i tvrdoj podlozi što dovodi do slabljenja i popuštanja muskulature, potkoljenice i stopala. S druge strane, mališani koji češće hodaju bosi, po neravnom terenu imaju mnogo manje problema u vezi stopala. Terapija, ističe naša sagovornica, zavisi od dobi djeteta, ali i stepena deformiteta.

– Mi ne možemo izmjeniti strukturu stopala, ali možemo ojačati mišiće, napraviti dobar balans da dijete kada stoji pravilno rasporedi težinu na to stopalo. Možemo ponuditi različite senzorne podloge ili dobru obuću kako bi postigli dobar balans i opterećenje. Kada je dijete mlađe i kada duže hoda, a ima izraženiji spušten svod, može da ima bolove u potkoljenicama. To je u periodu rasta u prvih nekoliko godina, a ozbiljnije probleme mogu donijeti samo ozbiljni deformiteti koje na vrijeme prepoznamo, pa onda radimo terapijske postupke – dodaje dr Dragić.

Iako su roditelji skloni da na cipelice za prve korake mališana daju pravo malo bogatstvo, stručnjaci ističu da to u većini slučajeva nije potrebno. Bitno je, dodaju, da obuća drži stabilnu petu, dobar balans i ravnotežu.

– Dijete bi u kući trebalo da svojim stopalima ima iskustvo na različitim podlogama. Boso dijete ne znači da po parketu hoda boso, nego po nekoj stimulišućoj podlozi – navodi naša sagovornica.

FZO RS djeci do 15 godina koja imaju ravna stopala u potpunosti finansira ortopedske uloške, na osnovu preporuke ljekara. Ortopedski ulošci se izrađuju po mjeri i prave se u ortopedskoj kući koja sa Fondom ima potpisan ugovor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime