Reanimacija novorođenčeta

reanimacija novorođenčeta

Četiri do 10 odsto novorođenčadi na UKC RS treba pomoć kako bi prodisalo odmah po rođenju. Jedan do četiri odsto tek rođenih beba traži reanimacione mjere kako bi preživjelo. Zbog toga je, ističu stručnjaci, neophodna neprestalna edukacija medicinskih radnika, a njih sedamdeset iz svih porodilišta i dječijih odjeljenja u RS prošlo je obuku „Napredna reanimacija novorođenčeta“.

– Mi se možemo pohvaliti da je nama ta reanimacija dostupna i da naša Klinika permanentno radi na savladavanju pravilnih tehnika i vještina reanimacije. Ovakvi kursevi se organizuju u tu svrhu da bismo opravdali povjerenje te da bi svaki naš doktor naučio da sprovodi pravilne tehnike ranimacije – kaže dr Vesna Novaković, šef Odjeljenja intenzivne njege i terapije Klinike za djecije bolesti UKC RS.

Reanimacija novorođenčeta podrazumijeva skup mjera i postupaka, kao i primjenu lijekova sa ciljem da se uspostave vitalne funkcije, ističu stručnjaci. Pored edukovanih neonatologa, dodaju, od velike važnosti za preživljavanje tek rođenih beba je i odgovarajuća oprema.

 –  I mi u Kalifroniji se susrećemo sa sličnim problemima kao i vi ovdje. Jako sam uživao radeći sa kolegama u Banjaluci. Ustanova je odlična i učenici jako brzo uče. Jako smo sretni što smo imali 11 lokalnih trenera koji su izuzetno sposobni i iskusni u onome što rade – kaže Mark Andervud, šef neonatološke Klinike na Univerzitetu u Sakramentu, Kalifornija.

Najveći procenat beba, njih oko 90%, na spoljni svijet dolazi bez poteškoća. Međutim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko milion novorođenčadi godišnje u svijetu umre od posljedica porođajne asfiksije odnosno gušenja zbog nedostatka kiseonika u organizmu. Stručnjaci ističu da kvalitetna reanimacija omogućava preživljavanje tek rođenih beba, ali i njihov kvalitetan život.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime