Saškini medenjaci: unikatne poslastice koje osvajaju na prvi pogled

Saškini medenjaci

Od medenjaka pravi čestitke, na njima oslikava narodnu nošnju, gradove, pravi kućice i crtane junake. Ukratko, sve što poželite. Upoznajte Aleksandru Karamarković- Vučenović, idejnog tvorca brenda “Saškini medenjaci”.

Kako je počela vaša ljubav prema medenjacima?

Slučajno i neplanirano. Imala sam problem da ih pronađem u Banjaluci, pošto su oni izuzetno popularni u Srbiji. Kada sam imala namjeru da odnesem unikatan poklon, niko nije znao o čemu pričam. Bio je vikend i ja sam morala da se snađem. I tako je nastao moj prvi medenjak.

Saškini medenjaci BanjalukaKoju tehniku koristite kada oslikavate vaše medenjake?

Masa koja se koristi za iscrtavanje zove se royal icing. To su bjelanca sa limunom i šećerom i nisu kao naši klasični medenjaci. To su engleski keksići i medenjaci koji su izuzetno dugotrajni. Godinu dana su jestivi. Sam princip izrade, sušenja na vazduhu im daje tu dugotrajnost, kao i koncentracija šećera i limuna koja se koristi za ovu glazuru. Tehnika kojom se to iscrtava zove se pajping. Sve se radi ručno. Apsolutno ne postoji nikakvno tehničko pomagalo koja mi pomaže u izradi medenjaka.

Kako ste usavršavali tehnike iscrtavanje?

Kontaktirala sam osobe od kojih sam naručivala medenjake u Srbiji. Moji prvi medenjaci su nastali uz telefonske konsultacije velikih majstora. I uz pomoć interneta sam, polako, usavršavala tehnike. Izuzetno je teško pogoditi gustinu mase koja se oslikava. Neki medenjaci mogu se izraditi za jedan dan. Međutim, kada se rade 3D efekti kao što su kućice, to može da potraje i do tri, četiri dana zbog načina sušenja.

Saškini medenjaci Banjaluka DraganasgardenKoji je najzahtjevniji medenjak koji ste do sada napravili?

Jednu kućicu sam pravila dvije nedjelje. Svi medenjaci koji se sklapaju su izuzetno teški za izradu i nikad se do samog kraja ne zna da li će to da uspije ili ne. I kada se sklope, oni moraju da odstoje 72 sata, kako bi bili sigurni da neće da se raspadnu. Sanke, ali i zeke za Uskrs su dosta zahtjevni za izradu. Veoma sam ponosna na seriju gradova koju sam radila, a bili su na izložbi u Rumuniji. Ponosna sam i na saradnju

sa Dječijim pozorištem RS.

Šta dalje? Čini nam se da vi ovdje nećete stati.

U ovom poslu stalno može da se napreduje. Ja sam izuzetno srećna što sam dobila priliku da to pokažem Banjaluci. U promociji mi je izuzetno pomoglo o Udruženje kreativaca “Draganasgarden” koje je prvo prepoznalo moj talenat i kvalitet mojih radova. Planiram i da otvorim prodajni prostor i da na taj način medenjaci budu prisupačniji.

Intervju sa Aleksandrom Karamarković- Vučenović emitovali smo u okviru porodičnog magazina “Prvi korak” na Elta tv, a možete ga pogledati i putem slijedećeg linka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime