Savjeti oftamologa: Kako se glaukom liječi u trudnoći?

glakom u trudnoći Klinika Svjetlost Banjaluka

Glaukom predstavlja oboljenje oka kod kojeg dolazi do oštećenja nervnih vlakana. To za posljedicu ima promjene na očnom živcu i , ako se na vrijeme ne dijagnostifikuje, postepen gubitak vida. Najčešće se javlja nakon 40. godine, a rjeđe kod djece i u reproduktivnom dobu, kažu oftamolozi.

Glaukom je poznat kao tihi ubica vida. Najčešće se otkriva slučajno, tako što osoba uradi oftamološki pregled i onda oftamolog na osnovu očnog živca posumnja da se nešto događa u dubini oka i onda savjetuje dodatna snimanja. Kod mlađih osoba glaukom se može javiti kao posljedica upale oka, može da nastane kao posljedica šećerne bolesti i povrede oka – kaže dr dr Ana Aničić, specijalista oftamologije.

Adekvatnim lijekovima, glaukom se može staviti pod kontrolu. Ipak, tokom drugog stanja, konsultacije sa oftamologom su obavezne jer se tada mijenja i terapija, ističe naša sagovornica.

– Ako trudnica boluje od glaukoma, najčešće je i prije trudnoće prisutna glaukom. Međutim, kod trudnoće je specifično koje lijekove koristiti. Najčešće se koristi lokalna terapija u vidu kapi, ali postoji mogućnost da kapi pređu u sistemsku cirkulaciju i samim tim da oštete plod. Zato je veoma važno da se pravilno izvrši izbor lijekova. Ne postoje jasne studije urađene na trudnicama koje bi utvrdile stepen oštećenja ploda, ali postoje studije rađene na životinjama i na osnovu toga se određuje terapija kod trudnica.

Kako bi se smanjila mogućnost oštećenja ploda, oftamolozi ipak savjetuju druge metode liječenja. Prije svega, izbor bi bila laserska intervencija na oku.

– Ako se mora primjenjivati, onda neka se primjenjuje lokalna terapija. Tu postoje mogućnosti da povećamo iskoristivost lijeka u samom oku, a da se spriječi prelazak lijeka u sistemsku cirkulaciju. Prije sve zatvaranjem očiju nakon kapanja kapi kako bi se spriječilo prelazak kapi u nosnu šupljinu – dodaje dr Aničić.

Glaukom, polako, godinama krade vid i zbog toga su redovni oftamološki pregledi od velike važnosti, ističe naša sagovornica. Dodaje da ukoliko se, ovo oboljenje, adekvatno ne liječi ili na vrijeme ne otkrije dolazi do trajnog gubitka vida.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime