Savjeti za izdajanje i pohranjivanje majčinog mlijeka

izdajanje i pohranjivanje majčinog mlijeka dojenje

Gotovo svaka majka se nađe u situaciji da treba da izdoji i pohrani mlijeko, bilo zbog bolesti, odlaska na posao ili je u pitanju zastoj mlijeka i upala dojke.

Na koji način pravilno izdojiti i pohraniti majčino mlijeko, koje nije samo najbolja hrana već lijek i idealna prirodna vakcina, otkriva Nataša Gligorić, sertifikovana mama savjetnica za dojenje iz Banjaluke.

Kada se preporučuje izdajanje mlijeka?

Izdajanje nije samo potreba. Ono je i korisno, najviše u situacijama kada majke žele da potaknu ili povećaju stvaranje mlijeka. Preporučuje se majkama i kada osjete nadutost dojki prije samog početka dojenja da izdoje malu količinu mlijeka kako bi areole omekšale i beba lakše prihvatila dojku. Izdajanje se preporučuje i kod prijevremenih porođaja i gdje beba ima malu porođajnu težinu, kako bi uspostavila laktaciju do trenutka kada beba bude sposobna za dojenje.

Kako se pravilno pripremiti za izdajanje?

Prije izdajanja je potrebno pripremiti posudu u koju će se izdajati. Ta posuda mora biti sterilna/iskuhana. Ako se izdaja pumpicom, potrebno je sterilisati pumpicu/izdajalicu. Posuda ili izdajalica treba da bude čista i suva. Na tržištu postoje i kesice i posudice za pohranjivanje majčinog mlijeka, ako majka izdaja u svrhu čuvanja mlijeka. Ruke moraju biti čiste i dezinfikovane, položaj udoban, a prostorija mora biti ugodne temperature. Prije samog izdajanja, na dojku se stavlja topla obloga koja omekšava dojku i proširuje mliječne kanaliće. Kako bi izdajanje bilo lakše i kako bi se podstakao refleks opuštanja mlijeka, majka treba da bude naspavana i da nije pod stresom. Kao tokom dojenja, preporučuje se da majka pored sebe ima čašu vode ili soka.
U slučaju da je majka odvojena od djeteta, refleks otpuštanja mlijeka će podstaći ako majka misli na bebu, gleda njenu fotografiju, miriše bebinu odjeću ili da zamišlja kako teče mlijeko.

Koji su to najbolji načini za izdajanje majčinog mlijeka?

Izdajati se može ručno ili pumpicom(ručnom ili električnom). Savjetuje se svakoj majci da nauči izdajati ručno, iako u mnogim situacijama ručna ili električna pumpica zna biti praktičnija opcija.

dojenje izdajanje majčinog mlijeka pohranjivanje

Ručno izdajanje

Palac jedne ruke se postavlja iznad bradavice, a kažiprst i srednji prst ispod bradavice praveći slovo C. Prsti se postavljaju na 1,5-2cm od bradavice. Dojka se blago odigne, a prstima se pritisne u smijeru grudnog koša(prema unutršnjosti dojke). Zatim se palac i kažiprst u isto vrijeme pomijeraju prema naprijed, dok prsti ostaju na istom mjestu bez pomijeranja. Potrebno je nekoliko puta ovo da se ponovi kako bi mlijeko krenulo da izlazi. Potrebno je mijenjati mjesta gdje su prsti postavljeni kako bi se ispraznili svi mliječni kanalići. Nema potrebe da se jako pritišće i da se osjeća neugodnost. Izdajanje ne bi smjelo da boli.

Izdajanje ručnom ili električnom pumpicom

Na tržištu postoje razni modeli izdajalica, kako ručnih tako i električnih. One se jednostavno čiste i sterilišu. Prije izdajanja je obavezno detaljno pranje, a nakon izdajanja sterilisanje. Kod izdajanja izdajalicom dojka treba da bude postavljena pravilno, bradavica ne smije da bude stisnuta ili uvrnuta. Izdajanje počinje na najmanjoj brzini, kako bi se kasnije brzina povećavala kada je električna izdajalica u pitanju, kod ručnih to majka može da prilagodi kako joj odgovara.

Kako čuvati i pohraniti majčino mlijeko?

Majčino mlijeko se može čuvati u staklenim bočicama i plastičnim bočicama ili kesicama namjenjenim za čuvanje majčinog mlijeka. Ako se mlijeko ne daje odmah djetetu potrebno je navesti datum i vrijeme izdajanja na posudu ili kesicu i što prije zalediti.

Mlijeko može da stoji na sobnoj temperaturi do 25 stepeni 4-6 sati.

Na temperaturi od 0-4 stepena moze da stoji 8 dana.

U dijelu za zamrzavanje na nekim friziderima do 14 dana.

U zamrzivaču na -5 stepeni do 6 mjeseci.

U hladnjači na -20 stepeni moze satajati do 12mjeseci.

Najbrži način odmrzavanja mlijeka je posuda sa toplom vodom ne preko 37 stepeni, jer se mlijeko ne smije odmrzavati u mikrovalnoj niti na velikim temperaturama. Jednom odmrznuto mlijeko se više ne smije zamrzavati, a treba da se iskoristi u roku 4 sata od odmrzavanja, ako je na sobnoj temperaturi, ili ako je u frizideru u roku od 24 sata.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime