Savjetinica za nošenje beba: djecu ne možete naviknuti na ruke

novorodjence

Nakon Srbije, Hrvatske i Slovenije i BiH se može pohvaliti savjetnicom za nošenje beba. Među prvima se u ovo, većini nepoznato zanimanje, upustila Banjalučanka Brankica Štula. Ona ističe da među današnjim mladim roditeljima vlada trend da se mališani od najranijih dana života ne navikavaju na ruke, što je, kako kaže, potpuno pogrešno razmišljanje. Bebu je poželjno nositi, najbolje u marami, jer su tada, ističe, ruke potpuno slobodne, a roditelji se nesmetano mogu posvetiti sebi ili kućnim obavezama.

Beba koja je nošena je beba kojoj se odgovara na njene potrebe. Bebe koje plaču imaju potrebu za kontaktom. Te bebe treba uzeti i treba ih nositi. Ja to svim majkama govorim, to je tako kratak period života. Bebe traže kontakt, dodir, traže da osjete da je majka blizu, da čuju njen glas i otkucaje srca. Nama nije puno, ali njima puno znači – kaže Brankica.

Kada je izbor ergonomski ispravnih i udobnih nosiljki u pitanju, roditelji u BiH nemaju puno izbora. Tržište je, ističe Brankica, preplavljeno tzv. kengur nosiljkama na koje bi trebalo potpuno zaboraviti.

– Uglavnom, ponuda u prodavnicama su nosiljke koje imaju usku bazu i svu težinu stavljaju na bebinu karlicu i kukove. Zato postoje ergonomski kreirane nosiljke koje daju pravilnu podršku bebinim kukovima, nogama i leđima. To je ta c krivina, da beba ima tu blagu kifozu dok je nošena i da su joj nogice u m položaj.

Elastične i ring sling marame koriste se od prvih dana bebina života. Mogu biti tkane ili napravljene od kombinacije pamuka i elastina. Brankica kaže da su veoma mekane i udobne za majku i bebu.

– Elastična marama, pošto uvijek ima tri sloja preko bebinih leđa, u njoj bebi može biti toplo jako ljeti. Ako se i nosi, preporuka je da beba ispod ljeti nema odjeću uopšte. Tkane i sling marame su idealne za ljeto jer su jako prozračne – otkriva Brankica.

Brankica ističe da izbor odgovarajuće nosiljke diktiraju finansijske mogućnosti, godišnja doba, težina bebe i učestalost nošenja. Ukoliko želite da saznate koji su osnovni principi ergonomskog nošenja beba, Brankica vas poziva na radionicu “Uvod u nošenje beba” koja se 11.07.2017. sa početkom u 19:00 h organizuje u prostorijama Udruženja DRIP. Uplata učešća vrši se na licu mjesta, a iznosi 5KM.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime