Seks u trudnoći: Može li orgazam spriječiti prijevremeni porođaj?

trudnica

Mučnina, povraćanje i loše raspoloženje najčešći su razlozi zbog kojih žene tokom prva tri mjeseca trudnoće uopšte ne razmišljaju o seksualnim odnosima. Međutim, kako trudnoća polako odmiče, a stomak raste većina budućih majki polako počinje da se ugodno osjeća u svojoj koži. Samim tim raste i želja za zbližavanje sa partnerom, kažu ginekolozi.

Drugi trimestar je idealan za seksualne odnose. Istraživanja su pokazala da neke trudnice intezivnije doživljavaju orgazam. U tom periodu se  mogu javiti kontrakcije, ali se smatra da one nisu kao pretporođajne i da trudnice ne treba da brinu zbog toga. Takođe su istraživanja pokazala da orgazmi mogu spriječiti prijevremeni porođaj – kaže dr Jelena Čolović, ginekolog akušer.

Ako je trudnoća uredna, ne postoje prepreke za potpuno normalan seksualni život, napominje dr Čolović. Ipak, seksualne odnose bi trebalo izbjegavati ukoliko to savjetuje ginekolog.

– Postoje situacije kada kažemo da postoji opasnost od pobačaja ili privremenog porođaja, a to su: kada je grlić materice skraćen, kada je cervikalni kanal otvoren, kada postoji određeno krvarenje, bolovi, kontrakcije, kada curi polodova voda, zatim kada iz anemneze vidimo da su postojali spontalni pobačaji ili ako vidimo da je posteljica nisko usađena ili prednjači, takođe ćemo savjetovati da nema seksualne odnose.

par trudnocaSavjeti stručnjaka su i da buduće majke ostvare što prisniji i bolji kontakt sa partnerom, jer prolaze kroz izuzetno lijepo razdoblje u iščekivanju bebe.

– Na prvom mjestu je bitno da komuniciraju sa partnerom. Što se tiče seksualnh poza takođe da eksperimentišu. Uglavnom to trebaju biti one poze u kojima se trudnica ugodno osjeća i uživa. Za svaki slučaj treba pripremiti nekoliko jastuka da bi imala odgovarajuću pozu, da pripreme vaginalne lubrikante tako da ne bi došlo do bolnih odnosa. Ako seksulani odnosi nisu u prvom planu, onda mogu da uživaju u erotskoj masaži, zajedničkoj masturbaciji ili oralnim seksom– ističe dr Čolović.

Dr Čolović trudnicama poručuje da nema tabu tema te da se za sva dodatna pitanja i nedoumice u vezi reproduktivnog zdravlja uvijek obrate svom ginekologu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime