Škode li tradicionalne marame rastu i razvoju bebe?

marama za bebe

Bebe vole da se nose. Od trenutka rođenja u potrazi su za toplinom, zaštitom i udobnosti. A to najčešće pronalaze u maminom naručju. Ukoliko ste trudni ili ste tek dobili bebu, mogli bi da razmislite o nabavci nosiljke koja će vam omogućiti da tokom cijelog dana budete aktivni: nesmetano šetate, uživate u prirodi ili kupovini sa bebom pored sebe.

Majka Branka Ružičič je, prisjeća se, u dogovoru sa suprugom odlučila da kupi maramu za nošenje bebe, koja joj je, priznaje, uveliko olakšala svakodnevicu.

– Nakon rođenja, već prvih dana nakon oporavka, beba je često plakala. Stalno sam je trebala nosati, a uvijek po kući ima nešto da se radi. Ništa nisam stizala. Čitavo vrijeme je bilo samo držati bebu i tako su dani prolazili. Marama je odlična. Koristili smo je dosta, mada je trebalo malo vremena da se bebica navikne na to – ističe Branka.

A odgovor na pitanje škode li tradicionalne marame rastu i razvoju bebe potražili smo u Zavodu Dr Miroslav Zotović. Kažu da majke od pamtivijeka nose svoju djecu. Veoma važno je, ističu, slijediti upustva za njihovo pravilno korištenje jer tek tada roditelji nemaju razloga za brigu.

– Ono što je bitno da znamo kako se nose: da li nosiljke sputavaju noge bebe jer u tom slučaju možemo da dobijemo nešto što se zove razvojni poremećaj kuka čak i kada su kukovi u osnovi dobri. Bitno je da noge zauzimaju tzv. humani položaj, da su razmaknute, nikako da vise ili da su sputane, odnosno da idu jedne uz drugu. Sve ostalo je dozvoljeno – kaže prim. dr Aleksandar Gajić, specijalista ortopedije i baromedicine u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović.

Nosiljke se mogu koristiti još od prvih dana bebina života. Doktori nas uvjeravaju da su udobne, praktične i moderne te da roditeljima omogućavaju da mališane u potpunosti uključe u svakodnevne aktivnosti. Naša sagovornica potvrđuje i mišljenje struke.

– Sa kolicima je malo nezgodno. Ruke su zauzete kada samo nosite bebu. Ovako beba i mama mogu prošetati i kupiti šta im treba – ističe Branka.

U Ortopedskoj ambulanti u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović poručuju da su uvijek otvoreni za sve roditelje koji imaju bilo kakve nedoumice oko nošenja ili povijanja bebe.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime