Sobne biljke mogu biti opasne po zdravlje djece i kućnih ljubimaca

sobne biljke štetne za djecu

Uređenje doma danas je gotovo nezamislivo bez sobnih biljaka. Međutim, iako uljepšavaju prostor, neke od njih mogu da budu izuzetno štetne po zdravlje male djece i kućnih ljubimaca. Stručnjaci objašnjavaju da se listovima i drugim delovima takvih biljaka veoma često se nalazi otrov koji može da izazove brojne probleme.

– Gotovo da nema prostorije da nema difenbahiju, koja je lisno dekorativna vrsta i ima primamljive lisstove. Ali ti listovi prilikom dodira i orezivanja luče te štetne materije koje mogu da izazovu alergijske reakcije kod ljudi, djece i kućnih ljubimaca. Tu je, recimo, imontera ili filadendron koje nam na izgled ne djeluju previše lijepe i dekorativne, ali mogu biti štetne – kaže prof. Svjetlana Zeljković sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Jedna od najtraženijih sobnih biljaka, ciklama, takođe može biti štetna po zdravlje. Ciklama ima elegante cvjetove u širokoj paleti boja, tako da je veoma interesantna znatiželjnim ručicama mališana i kućnih ljubimaca. Pored ciklame, kućna kala, anturijum, fikus, zumbl, Božićna zvijezda i spatifilum takođe bi trebale biti iznad dohvata djece. Naša sagovornica pojašnjava da otrovne biljke koje uzgajamo nisu štetne ukoliko nemamo direktan kontakt sa njima, tako da sam boravak u njihovoj blizini nije opasan.

– Djeca su znatiželjna pa ih interesuje zašto je taj cvijet takav, zašto je list ovako lijep i privlačan. U slučaju da ih oni diraju, da ne kažem konzumiraju ili jedu, dolazi do alergijskih reakcija, do svrbeži, do oteklina, do povećanog kašlja, poremećaja u disajnom i probavnom traktu. U rijetkim slučajevima dolazi do jakog trovanja. I mi sami možemo doći u kontakt sa tim štetnim materijama kod pojedinih biljaka u smislu njihovog redovnog održavanja: prilikom otkidanja suvih cvjetova, listova, presađivanja tih biljaka jer te štetne materije se ne nalaze jednako u svim djelovima biljaka. Kod nekih biljaka mogu da budu više u listu i li korjenu, a negdje i cijela biljka u potpunosti štetna i otrovna – ističe Zeljkovićeva.

Veću opasnost od saksijskih, sobnih biljaka u zatvorenom prostoru za mališane mogu da predstavljaju biljke u dvorištu koje su im na dohvat ruke.

– Djeca vani kad se igraju, prihvačnošću tih interesantnih bobica, oni to iz svoje znatiželje uzmu i prilikom konzumacije se javljaju štetne posljedice. Ono što je dobro da te biljke ispuštaju materije koje su jako oporog ukusa – dodaje naša sagovornica.

Ukoliko imate malu djecu i kućne ljubimce, a uzgajate biljke o kojima smo pričali, savjeti stručnjaka su da biljke stavite na mjesto koje im nije dostupno te da redovno sa poda uklanajte uvenule listove i cvjetove.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime