Sportom protiv deformiteta kičme kod djece

sport djeca

Nedovoljno kretanje, loše držanje te neadekvatni radni stolovi i preteške torbe. Sve to utiče na rast i razvoj djece od najranije dobi i može da vodi do skolioze, jedan od najčešćih deformiteta kičmenog stuba, kažu stručnjaci.

–  Mi na djetetu prvo vršimo klinički preged. Dakle, uočavamo da nešto nije u redu kada je u pitanju držanje djeteta, bilo da je u pitanju stojeći ili sjedeći položaj, a nakon toga imamo rengenski snimak koji nam daje tačnu projekciju te krivine i na osnovu toga određujemo kineziterapiju – kaže doc. dr fizioterapije Gordan Bajić, prodekan na Fakultetu zdravstvenih nauka, Panevropski univerzitet Apeiron.

Skoliozu je bitno pravovremeno uočiti jer se samo na taj način može izlječiti, odnosno u potpunosti iskorigovati, navodi dr Bajić. Ističe i da se često dešava da skolioza sa sobom nosi i neki drugi deformitet, poput ravnih stopala.

dr Bajic– Dok je dijete u periodu rasta i razvoja, sve je plastično i promjene su samo na mišićima, znači još uvijek nisu strukturalne promjene. Tako da uz pomoć fizioterapeuta i odgovarajućeg programa vježbi, mi možemo da iskorigujemo skoliozu, kifozu i kada je u pitaju deformitet grudnog koša. U nekim slučajevima čak je potrebna i hirurška intervencija. Roditelji bi trebali posmatrati svoju djecu da vide da li im glava stoji pravolinijski sa kičmenim stubom, da li su ramena u istoj visini, da li jedna lopatica više strši ili manje, da vide donje ekstremitete – pojašnjava dr Bajić.

Dr Bajić dodaje da je skolioza veoma zastupljene kod djece predškolskog i školskog uzrasta te da nakon 25. godine, odnosno po završetku rasta i razvoja, više nije fleksibilna.

– Taj deformitet zahvata koštane strukture kada je u pitanju kičmeni stub i mi više ne možemo iskorigovati taj deformitet. Možemo ga samo zaustaviti. I tada nije kasno da se počne sa korektivnim vježbama, da se ugao krivine ne bi povećavao jer to može stvarati velike tegobe u srednjoj životnoj dobi.

Fizicka aktivnost je najbolja prevencija za nastanak deformiteta kičme, poručuje naš sagovornik. Zbog toga je važno da sport od samih početaka postane sastavi dio djetetovog života.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime